Blog: Smrt fašizmu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nemojmo se zavaravati, ovo je postala borba protiv fašizma. Protiv okupatora. Doduše, u ovom slučaju nositelj fašizma nije država, kako to politološka teorija traži, već se radi o “njihovoj stvari”, njihovoj nogometnoj infrastrukturi. Njihovom doživljaju nogometa, koji je klijentelistički, upitno legalan, a ponajviše nesportski.

Hajduk je ostao posljednja crta obrane. Hajde, nije to točno, i onaj maksimirski Istok su fajteri, ono što se radi njima graniči sa zločinom protiv čovječnosti, pod pokroviteljstvom plavih Mamićevih pajaca. No, Hajduk je posljednja institucija koja im je trn u oku. I taj fašistički pokret, koji je sve podredio sebi, koji ima pet klubova za svoju stvar, na sve se načine trudi riješiti i posljednji iverak iz oka. Lani su napravili grešku, na početku sezone su pustili stvari na miru, pa se dole kod onih nenormalnih u Splitu stvorila euforija, pun stadion, bio je kaos, prvenstvo se i na proljeće moralo igrati zaozbiljno te su suci junački morali krasti, da se sve svede na potrebnu mjeru.

Ove godine kreću pametnije, odmah na početku jedan iz kontigenta sudačkih zlikovaca je pokazao gdje je Hajduku mjesto. Jednostavno se ne uklapa u taj ustroj organizacije, u taj fašistički sustav, podređen samo jednome. Njihovoj hegemoniji.

Jednu stvar zaboravljaju. Fašisti su u Split došli i ’41. godine. I oni su nudili med i mlijeko, kako se Hajduku nudi i od ovih fašista za pristanak sudjelovanja u njihovom načinu rada. Hajduk je otišao, rasformirao se, rekao “Jebite se“. Raznim kanalima, do Visa, onda 1944. je ustao, u tom trenutku kao najsvjetliji primjer sportske borbe protiv nacističkog i fašističkog zla. Da se ne zaboravi, hegemoni su i 1929. godine udarali po Hajduku, kad su, nakonšestojanuarske diktature, promijenili klubu ime u NK Hajduk, jer je sve hrvatsko bilo zabranjeno. Sve je to preživio.Preživio je i pokazivanje zubiju još jednom diktatoru, kojem je 1945. godine rekao da neće seliti u Beograd, jebo ga Beograd.

Danas ne može otići na Vis. Sve je garnirano demokratskom glazurom za budale, “postoje instrumenti pravne države”, oni isti plavi mundiri koji po Zagrebu tuku djecu nakon utakmica, oni isti suci koji donose presude na razini “ličkog rukovanja”. Ali su se zajebali u jednoj stvari. Nije Hajduk samo ono trgovačko društvo formalno smješteno na Poljudsko šetalište. Nije Hajduk samo onaj klub koji domaće utakmice igra na toj adresi. Nisu Hajduk samo Brbić, Vučević i Tudor. Hajduk su ljudi i Hajduk je misao. Filozofija. Hajduk je otpor ljudi, Hajduk je borba protiv fašizma, u svim oblicima. Hajduk smo mi. I dok se mi borimo, dok posljednji hajdukovac polumrtav stoji na Siki, okupljalištu prije i poslije utakmice, znajte da borbu niste dobili.

Članska iskaznica je dokaz da niste fašist, dolazak na Poljud je dokaz da niste spremni jesti govna koja se na dnevnoj razini služe, korištenje Hajdukovih proizvoda je jednostavno obveza. Obveza u ovoj borbi, koja je očigledno ona koja se naziva “do istrjebljenja”. Fašiste smo nekoliko puta slali u ropotarnice povijesti. I opet ćemo.

Smrt fašizmu!

Danko Radaljac


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email