‘Bíli anđeli’ na putu ka prvom naslovu prvaka nakon 1973.?

Facebook/Ultras Spartak Trnava
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Trnava je gradić smješten 50-ak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Slovačke – Bratislave.

Krajem 60-ih i u prvoj polovici 70-ih su imali uspješan klub koji nije samo osvajao prvenstva i kupove u tadašnjoj Čehoslovačkoj, već je bio i važan faktor europskih natjecanja (polufinalist i dva puta četvrtfinalist današnje verzije Lige prvaka).

Posljednje osvojeno prvenstvo datira još iz 1973. godine, i navijači se nadaju da bi nakon gotovo pola stoljeća prvenstvena titula mogla stići u vitrine njihovog Spartaka koji nosi nadimak Bíli anđeli.

Foto: spartak.sk

Raspadom zajedničke države Čeha i Slovaka, Spartak nije imao osobite uspjehe, jedan osvojeni kup i superkup sve je čega su se dočepali. Ove sezone su pak, mimo svih prognoza, odlično ušli u prvenstvo i trenutno drže prvo mjesto na ljestvici s devet pobjeda u jedanaest utakmica, te pet bodova prednosti prvim pratiteljem i najvećim rivalom – Slovanom iz Bratislave.

Tvorac ovog iznenađenja je Nestor El Maestro. Na prvi pogled ime zvuči kao argentinsko, urugvajsko ili barem južnoameričko, ali prevarili ste se. Riječ je o srpskom treneru kojem je pravo prezime Jevtić, ali ga je sa šesnaest godina promijenio. El Maestro je kao asistent radio u nekoliko klubova (Schalke, Hannover, HSV, Austria Beč), a Spartak mu je prvi posao u ulozi samostalnog trenera. Iako je nakon uvodne četiri pobjede izjavio da prvo mjesto Spartaka nije realno, nakon čega je stigao domaći poraz od najvećeg rivala Slovana, Bíli anđeli su danas uvjerljivo prvi.

Foto: spartak.sk

Igrački kadar je spoj mladosti i iskustva. Prije početka prvenstva kao najveći problem su označeni vratari. Na gol je stao 19-godišnji Martin Vantruba i oduševio svojim obranama. Obranu čvrsto drže odličan iskusni stoper Godal, koji osim obavljanja primarnih zadaća stigne i zabiti, te lijevi bek Čonka. Na čelu s Vantrubom, obrana Spartaka je kapitulirala tek 9 puta. U veznom redu briljira 20-godišnji Erik Jirka, uz Vantrubu još jedan izdanak omladinske škole. Napad predvodi Marvin Egho, Austrijanac koji se nikako nije uspio snaći i probiti u austrijskim klubovima.

Na čelu Spartaka je Vladimir Poor. Biznismen koji je u razdoblju privatizacije kupio državne kompanije poput ŽOS Trnava, G.V. Pharme, Železnične preprave, Biotike, uglavnom šaren biznis, od metalskog do farmaceutskog. Između svega toga, postao je i vlasnik Spartaka. Prema navodima slovačkih medija, ljetos je pregovarao s kineskom tvrtkom CEFC koja ima svoje poslove u Češkoj i Slovačkoj i koja je glavni sponzor i većinski vlasnik praške Slavije. Ista tvrtka želi dalje ulagati u ove dvije zemlje i vrijeme će pokazati hoće li se Poor odlučiti na prodaju Spartaka Kinezima.

U odluci o prodaji kluba mu možda „pomognu“ i Spartakovi ultrasi koji bojkotiraju domaće utakmice, ali su zato redovito u velikom broju na gostovanjima i prati ih glas najvjernijih navijača u Slovačkoj. Oni su pak nezadovoljni Poorovim načinom vođenja kluba zbog čega i jesu u bojkotu. Što se posjete na stadionima tiče, na domaćim ih utakmicama gleda u prosjeku nešto manje od 5 tisuća gledatelja, te su drugi najgledaniji klub u ligi, a imaju i preko 3 tisuće pretplatnika. Hoće li naslov prvaka nakon 45 godina čekanja konačno stići u Trnavu, vrijeme će dati odgovor, zasada su na dobrom putu.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email