Bernd Geske, drugi dioničar Borussije: “Loš dioničar se miješa u rad kluba”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nebrojeno puta dosada bili smo svjedoci izjava samoprozvanih uspješnih poduzetnika, prevrtljivih političara i izvjestitelja sedme sile da uopće nije isplativo ulagati i kupovati dionice nogometnih klubova. Također javnosti je servirana činjenica o ulaganju bez prava upravljanja kao svojevrsna utopija ili imaginarna i neostvariva želja velikog dijela članova nogometnih klubova, koji priželjkuju spasitelja s vrećom pošteno zarađenog novca. Upravo je jedan takav utopist ili ipak možda pametan investitor Bernd Geske, drugi najveći pojedinačni dioničar Borussije Dortmund.

Porijeklom iz Koelna, Bernd Geske jedan je od nasljednika obiteljske tvornice za proizvodnju hrane, koja se distribuirala za trgovačke lance diljem zemlje. U međuvremenu se obiteljska tvrtka odvojila od svoje matične djelatnosti, te se sada isključivo bavi prodajom i ulaganjem u nekretnine. Bernd Geske se nakon preseljenja u Duesseldorf isključio iz operativnog poslovanja tvrtke i ostao dioničar s paketom od 23% dionica obiteljske tvrtke. Nakon konačnog završetka studija marketinga i komunikacijskih znanosti zaposlio se u njemačkoj podružnici, druge po veličini, svjetske marketinške agencije BBDO (Batten, Barton, Durstine Osborn) sa sjedištem u New Yorku, gdje je bio jedan od voditelja sportskog odjela. S prijeko potrebnim iskustvom u međuvremenu osniva marketinšku tvrtku GLC (Geske Lean Communication), gdje je tijekom 90-tih godina iskoristio iznenadno pojavljivanje privatnih televizija i ostvario velike prihode prodajom prava za televizijski marketing i oglašavanje tijekom prijenosa nogometnih utakmica. U tom periodu je periodu Geske intenzivirao svoju suradnju s mnogim sportskim klubovima, između ostalog i s Borussijom Dortmund, što je na kraju rezultiralo kupnjom prvog privatnog paketa od 5.000 dionica prilikom izlaska na burzu u listopadu 2000. godine.

Sve do prošlog ljeta i zadnje dokapitalizacije kluba bio je najveći pojedinačni dioničar, kada ga je na prvom mjestu i novim ulaganjem pretekao kemijski koncern i klupski sponzor Evonik. Danas Bernd Geske posjeduje pojedinačno 7.301.909 dionica, koje na današnji dan imaju vrijednost nešto više od 31 milijuna eura.

Dugoročno planiranje

Ovaj samozatajni poduzetnik i navijač Borussije već je 2003. godine posjedovao paket od ukupno 5% dionica, te je u tom periodu cijenu dionice plaćao između 0,83 i 1,85 eura, dok je samo tri godine ranije prilikom izlaska na burzu cijena dionice iznosila 11 eura. Kada je 2008. godine investicijska banka Morgan Stanley odlučila prodati svoje udjele, priliku otkupa iskoristio je vješti Geske i postao strateški partner kluba s preko 10 % vrijednosti dionica. Samo u vremenskom razdoblju između 15. lipnja – 31. kolovoza 2011. godine obavio je 18 transakcija i kupio ukupno 422.319 novih dionica u vrijednosti od 1.048.989,00 eura, što je izazvalo podijeljenu medijsku reakciju. Mnogi novinari su mu prebacivali mogućnost dobre zarade s obzirom na intenzivno ulaganje u vrlo kratkom periodu na što je odlučno odgovorio:

– Nisam tipični investitor koji razmišlja isključivo o špekulacijama. Dolazim iz obiteljske tvrtke te svoju predanost Borussiji Dortmund vidim manje kao investiciju, već više kao poduzetničko sudjelovanje. To je jasan izraz predanosti klubu, te sigurno nisam klasičan dioničar. Naime, klasični dioničari ponekad prodaju svoje dionice za ostvarenje dobiti međutim ja ne prodajem, ja kupujem.

Također nije izostala niti famozna medijska optužba da možda želi sudjelovati u politici vođenja i upravljanja klubom, s obzirom da je u tom periodu bio najveći pojedinačni dioničar kluba. Međutim Bernd Geske odmah je reagirao i jasno iznio svoje razmišljanje da je svaki dioničar koji se odgovornim osobama miješa u tekuće poslovanje kluba, u principu loš dioničar. Članom Nadzornog odbora postao je 2005. godine i vrlo je dobro informiran o svim segmentima poslovanja, te iskazuje veliko povjerenje prema Upravi kluba i radu trenera, u čije domene se ne želi miješati.

Pravilo 50+1

Postojale su medijske indicije da je njegova namjera rušenje pravila 50+1 prema kojem članovi kluba biraju Upravu prema principu jedan član jedan glas, što se ni u kojem slučaju nije pokazalo točnim. Naime Geske je apsolutni zagovornik navedenog pravila, koje po njemu mora ostati, kako bi se u budućnosti izbjegli uvjeti kao u Engleskoj. Njegova uloga je nadziranje rada Uprave kluba, što je jasno definirano Zakonom o trgovačkim društvima, tako da ne može, niti želi imati utjecaj na poslovanje kluba. Uostalom sporazum koji je potpisan 2012. godine između njega i matične udruge “Borussia Dortmund e.V” o obostranom prenošenju prava glasovanja u roku od 5 godina, u praksi je relativno neuobičajen. Jednostavnim rječnikom to znači da Geske i Udruga članova na skupštinama dioničara nastupaju kao partneri ili zajednička frakcija koja ima isti pristup i ciljeve uz prethodne dogovore i koordinaciju. Zajednički paket pridonosi velikoj stabilnosti kluba, što je bio i njihov glavni cilj i motiv. Prema njegovom razmišljanju klubu se mora osigurati dugoročna stabilnost, kako bi se momčad mogla isključivo koncertrirati na nogomet za što bolje rezultate.

Zadnjom dokapitalizacijom prošlo ljeto većina dionica ponuđena je strateškim partnerima i sponzorima kluba (Evonik, Puma, Signal Iduna), te je ujedno povećan temeljni kapital kluba. Bernd Geske je nakon toga postao drugi po veličini dioničar s 8,50 % vlasničkih udjela. Njegov pojedinačni broj dionica pomno je biran i planiran jer uvijek završava s četiri znamenke (1909) na kraju, što predstavlja godinu osnutka kluba.

– Dok sam godinama povećavao svoj broj dionica došao sam na ideju da bih trebao povijest kluba uvijek imati na umu, što sam na kraju i ostvario. U buduće kupujem samo pune brojeve tj. pakete kako bih na kraju uvijek zadržao brojeve 1909 – izjavio je u jednom od brojih intervjua.

Ovaj atipični ulagač, inače dugogodišnji pretplatnik istočne tribine Signal Iduna parka, primjer je predanosti i privrženosti klubu kojeg podržava. Mjesto u Nadzornom odboru njemu je dovoljno za kontrolu i nadgledanje tročlane Uprave koju biraju članovi kluba, a dividenda koju godišnje dobije po svakoj pojedinačnoj dionici nagrada je za njegovo iskazano povjerenje pod klupskim sloganom Echte Liebe tj. iskrena ljubav.

Romano Kolendić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter