ANKOS: Vraćanje obiteljskog srebra ili sukob interesa?

Foto: NK Osijek
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na prvom druženju s novinarima u 2019. godini predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović javnost je upoznao s činjenicom da su Bijelo-plavi dobili svoju klupsku menadžersku agenciju. Radi se o tvrtki ANKOS d.o.o. koju je koncem listopada 2018. godine osnovala udruga Škola nogometa NK Osijek.

I menadžerska agencija i udruga dijele istu adresu sjedišta – Wilsonova 2, a direktor ANKOS-a je Marin Skender, koji je ujedno glavni skaut NK Osijek. Nije to jedina poveznica ANKOS-a s udrugom jer je predsjednik i suvlasnik kluba Ivan Meštrović ujedno i predsjednik udruge Škola nogometa NK Osijek.

Navedena udruga prvenstveno pak služi kako bi mađarska vlada putem svojih programa pomoći za područja gdje žive Mađari van svoje matične domovine donirala novac za nogomet u gradu na Dravi. Na taj način je prema prijavljenim brojkama udruga kroz 2016. i 2017. godinu raspolagala sa skoro 50 milijuna kuna koje su nakon promjene vlasništva i ulaska mađarskog poduzetnika Lőrinca Mészárosa u slavonskog prvoligaša doprinijele spasu i uzletu NK Osijek.

Prvi klijenti novoosnovane menadžerske agencije su postali kapetan Osijeka Mile Škorić te vratar Marko Malenica, koji su potom obnovili svoje ugovorne obveze s klubom do 2022. godine, a Meštrović je u Sportskim novostima detaljnije pojasnio čime će se ANKOS konkretno baviti: “Mi ćemo se kroz tu agenciju baviti i vraćanjem naših odbjeglih sinova koji su zbog ovog ili onog, na ovaj ili onaj način, rekao bih uglavnom nekompetentnošću bivših uprava koje su se bavile poslovima koje ne razumiju i ne znaju, otišli iz naše sredine. Radili smo mi to i dosad, ali sad ćemo to, da tako kažem, raditi institucionalno. Agencija će svim našim igračima, bivšim, sadašnjim i budućima biti dobri duh i odgovorno tvrdim da su njezina vrata otvorenima svima, i onima koji su dosad u karijeri uspjeli i onima koji nisu. To je naša kućna agencija i uvjeren sam da će biti itekako korisna. ANKOS je klupska agencija koja će voditi karijere naših igrača i voditi brigu prije svega o našoj djeci, svima koji su na bilo koji način prošli ili prolaze kroz naš klub.

Osnivanje klupske menadžerske agencije nije nova ideja u hrvatskom nogometu. Slično razmišljanje je prevladavalo i u Hajduku još 2011. godine nakon što je tadašnji dioničar Jako Andabak klubu poklonio tvrtku Naprid bili. Međutim ta ideja na Poljudu nakon dolaska novog saziva Nadzornog odbora, predvođenog Josipom Paladinom, nikad nije zaživjela, a navedena tvrtka kćer se danas koristi za maloprodaju i veleprodaju klupskih proizvoda odnosno preko nje funkcionira fan i web shop.

Međutim, postavlja se pitanje je li osnivanjem službene klupske menadžerske agencije došlo do sukoba interesa predsjednika Ivana Meštrovića i glavnog skauta Marina Skendera odnosno je li takvo što sporno prema trenutnim propisima FIFA-e i HNS-a.

Za komentar smo upitali Hrvatsku udrugu “Nogometni sindikat” iz koje smo dobili sljedeći odgovor: “Informacije koje imamo dobili smo iz medija. Toplo se nadamo kako one nisu točne. Ukoliko bi one bile točne radilo bi se o sukobu interesa. Napominjemo kako ćemo informacije ispitati.

Iz nogometnog sindikata su nas također uputili na Pravilnik o radu s posrednicima odnosno njegov članak 3., stavak 4. koji kaže:

Pravilnik o radu s posrednicima članak 3. stavak 4.

Praksa da klub ima vlastitu menadžersku agenciju iz tog razloga nije uobičajena u nogometnom svijetu, a upitno je koliko je pravno održiva u obliku koji je trenutno ustrojen u NK Osijek. Što će na sve reći Hrvatski nogometni savez ostaje vidjeti.

Pročitajte još:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email