Analiza utakmice Dinamo – Red Bull Salzburg 1:5

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Taktički raspored je izgledao otprilike ovako:

Ne uzimajte ga fiksno, tu je da Vam pomogne lakše pratiti tekst.

Utakmica je započela standardnim RBSmdash;ovim oružjem mdash; visokim i žestokim presingom na zadnju liniju Dinama. Opet je bilo vidljivo koliko su HNL nogoloptači iza svojih sjevernijih i zapadnijih kolega, jer ni nakon cca. 8 euro utakmice u zadnje 2 godine gdje im je suparnički presing predstavljao problem, i dalje su pokazali da ne znaju s njim izaći na kraj. RBSmdash;ovi igrači su izgledali kao zečići iz kakve Duracellove reklame pored teretnih modrih trupa.

U nekoliko navrata Dinamo je pokazao pravu formulu kako iskontrolirati takav ritam mdash; pronaći iz zadnje linije pasom po podu veznog igrača, koji odigrava povratnu loptu i time sve suparnike koji ga pritišću izbacuje nakratko iz igre, što njegovom stoperu daje sasvim dovoljno vremena na lopti da ju dijagonalom prenese na stranu gdje je suparnik, koji stalno pritišće i zgušnjava sredinu terena, u deficitu. Ali ovo se nije radilo dosljedno niti ispravno, što znači da trener nije uspio uvjeriti igrače u ispravan način igre i psihički ih spremiti za ono najočitije kod suparnika. U prvoj minuti drugog dijela je tek Dinamo prvi put smisleno i s namjerom vratio loptu do svog golmana ne bi li povećao polje igre i razvukao suparnički presing, ali od toga se odustalo već u idućem napadu.

Osim na taktičkoj razini i nedostatku plana (RBS se u svim fazama igre orijentira na napade i pritisak u sredini terena) kako s loptom kvalitetno doći na bok gdje ima prostora i time tjerati RBS na povratnu trku kojom bi se trošio, Dinamo je pokazao kako ima fundamentalno slab nogometni kadar, tu famoznu individualnu klasu i kvalitetu kojom nas bombardiraju novinarski tipusi koji blage veze o igri nemaju. Nevjerojatno je kod koliko igrača se vidi elementarno nepoznavanje i nemogućnost prilagodbe na brzi tempo i činjenicu da protiv presinga imaš tek trećinu sekunde na lopti, nakon toga ju gubiš. Loše postavljanje kod primanja lopte zbog čega se lopta mora dodatno obrađivati i cariniti prije nego li se s njom nađe rješenje (da ne pričamo o suženom vidokrugu opcija koje postoje), taman toliko da se ta rješenja (ukoliko su postojala) mdash; zatvore. U takvim elementarnim nogometnim postulatima se ogleda nečija tehnička i individualna taktička žica za igru, a Dinamo tu ne stoji dobro.

Defenzivno, Dinamo je prvo poluvrijeme izgledao sasvim pristojno izuzev jedne stopostotne šanse gostiju koja je došla kao posljedica visoko oduzete lopte u presingu. Nakon takve traume, Dinamovi braniči su nadalje lopte uglavnom nabijali, pa se postavlja (opet) pitanje kakva je psihološka priprema ekipe od strane trenera ako ih jedna izgubljena lopta obeshrabruje i tjera da mijenjaju plan igre? Čop i Soudani su radili vrlo dobar posao, spuštali se vrlo nisko pomažući udvajati bokove, što je značilo da Brozović, Ademi i Antolić mogu držati formu u sredini terena i ne dozvoliti suparniku da ih nadbroji i izigra. Bilo je i tu poteškoća mdash; prevelika pasivnost u odnosu na igrača s loptom te kašnjenje u reakcijama. Nakon okomitog pasa njima iza leđa, nekoliko puta su RBSmdash;ovi veznjaci ranije prepoznali situaciju i pridružili se napadačima u prostoru među linijama.

Red Bull Salzburg je nastojao fokusirati igru u napadu “opterećivanjem” zadnje Dinamove linije, odnosno slanjem velikog broja igrača naprijed, pa čak i bekova, koji bi natjerali Dinamove prednje linije da se spuste duboko, jako blizu svojoj zadnjoj liniji ne bi li ju zaštitili. Nisu dobili mnogo ofenzivno, ali su zato Dinamu presjekli sve linije i opcije za kontru mdash; u svakom mogućem koridoru imali su barem 3 igrača iza lopte. Ovdje se sasvim krivo koristilo Henriqueza mdash; umjesto njegovog žrtvovanja na centru terena daleko od akcije, moglo ga se :

mdash; ili pozicionirati u prostor iza leđa beka koji je otišao naprijed čime bi Dinamo dobio opciju u kontri i/ili natjerao beka na toj strani da igra defenzivnije

mdash;ili spustiti ispred vezne linije gdje bi pomogao osvajati druge lopte koje bi uglavnom uzimali gosti, a on sam po eventualnom primitku mogao odložiti loptu prema krilima otkuda su Soudani i Čop trebali napadati dubinu u tranziciji

S druge strane, kao ključan igrač dvomeča isprofilirao se Kampl. I ovdje je igrao lutalicu, vrlo često trećeg napadača čime je RBS uvijek imao barem jednu opciju za okomitu loptu kojom bi izbacivali Dinamov vezni red iz igre.

I tako je proteklo prvih 15mdash;ak minuta igre. Dinamo nije radio ogromne tehničkomdash;taktičke greške ali je radio sitne na konstantnoj bazi, zbog čega nikako nisu uspijevali ući u pravi ritam. Plan prema naprijed zapravo opet nije postojao mdash; nekoliko puta su s loptom došli na bok gdje bi bilo prostora, ali tamo su se zatvarali u nekakve izolirane 2 na 2 situacije (posebno Soudani i Pinto) s mnogo statike i malo kvalitetnih rješenja prema sredini terena, pa bi pomoć Austrijanaca brzo stigla i tu je Dinamo konstantno gubio šansu za stvoriti prednost. Pinto je nekoliko puta pokušao driblingom, ali nadbrojan, bio je osuđen na propast. RBS je prema nazad bio kompaktan, s odličnom povratnom trkom i pomaganjem između linija te presingom s obje strane igrača s loptom mdash; dakle, kada bi loptu primio Ademi, s jedne strane (prema golu gostiju) napadao bi ga Kampl, a s druge bi mu pomagao Soriano/Sabitzer. Da je to fino funkcioniralo, kaže i podatak kako nisu dozvolili šansu u prvom dijelu a tek je Henriquez u 44. minuti prvi put primio loptu između linija.

Nakon prvih 20mdash;25 minuta, RBS je uzeo jednu od svojih uobičajenih “pauza” gdje su ipak na nekoliko minuta spustili linije i čekali u srednjem bloku, manje se trošeći u obrani i vrebajući grešku koja je i došla u 28. minuti ali ju je Taravel spasio u zadnji tren uklizavanjem ispred Soriana.

U 32. minuti ušao je Bruno umjesto Sabitzera kod gostiju radi ozljede.

Kao bitno oružje austrijske ekipe označena je i tranzicija a ona se u prvom dijelu kontrolirala dobro, prvenstveno rigidnom igrom prema naprijed u kojem se pri pozicioniranju u napadu nije mnogo riskiralo (posebno vezna linija koja je stajala dosta usko), te finom Admeijevom igrom u pokrivanju prostora ispred zadnje linije i čuvanju leđa u trenutku kada bi netko iz obrane izašao prema naprijed. Zamjerka na timskoj razini je što češće nisu faulirali u situacijama kada se prijetila razviti kontra, budući da je kriterij suca bio izrazito pogodan takvim akrobacijama.

RBS je pretkraj poluvremena opet vidno pojačao tempo, skratio Dinamovu fazu napada i uskoro je došao rezultat. Igrala se 40. minuta, Dinamova zona bila je prepasivna i nakon jednog pasa u dubinu prekasno se izašlo Sorianu u blok koji fantastično pogađa za vodstvo. Ne može se krivnja svaliti u konkretnoj situaciji na jednog ili dva igrača, radi se tek o posljedici prevelike anemije u dubokoj zoni koja zna biti kontraproduktivna, posebno kada nemaš uigranu i definiranu zadnju liniju.

Bilo je zgodno primijetiti i kako RBS uvijek ostavlja barem jednog od napadača sasvim u liniji ofsajda. Time bi najčešće prisilio oba Dinamova stopera da ostanu duboko i ne mogu pomoći linijama ispred sebe, a vodeća misao bila je sporost zadnje linije Dinama (nešto bolje izgleda kada nema Šimunića u tom pogledu) pa su se često tražile dubinske lopte kojom bi se ta razlika u brzini naplatila. Na duge lopte često ne bi skakali nego bi se odmicali od stopera i pomagali osvajati odbijene/spuštene lopte. Za ilustraciju, Dinamov stoperski par je osvojio 9 zračnih duela, a austrijska 3 napadača skupa 1. To bi u nekom drugom kontekstu značilo i bolju kontrolu suparnikovih napada ali ovdje to nije bio slučaj.

Prvih 10mdash;ak minuta 2. poluvremena bio je najbolji Dinamov period na utakmici, u kojem se RBS povukao i čekao šansu iz kontre. Dinamo je prividno i površno dobio momentum ali uslijed brojnih tehničkih grešaka i nejasnog plana napada zadnje trećine (opet, previše statičnih igrača), nije to konkretizirao.

I onda je krenula kanonada.

0:2, Kampl, 59. minuta.

Šimunić je pogriješio u vođenju lopte, izgubio ju, a Austrijanci su već imali dva igrača s njim u liniji koja su čekala loptu u dubinu. Osim Šimunovićeve tehničke greške, primjetno je bilo kako je Taravel svojem partneru stajao predaleko da mu kvalitetno zatvori leđa, i to ne prvi put na utakmici.

1:2 64. minuta, Henriquez

Primio je jednu loptu između linija, povukao ju prema sredini, fintom se riješio Ramalha i sjajno pogodio s vrha šesnaesterca, izvrstan gol.

Tada je došlo i do zamjene Fernandesmdash;Čop, ali ona nije imala nikakvog utjecaja na igru.

Vidjelo se u još jednom detalju kako je Dinamo izrazito slabo pripremljen ušao u utakmicu. Naime, jedan od ideja otvaranja suparnika nametala se poprilično očito tokom utakmice. Krila su se trebala povlačiti malo dublje prema svojem golu (uz liniju) budući da je tamo bilo dosta mjesta i mogli su im taj pas pogoditi i veznjaci i stoperi. Budući da austrijski bekovi vrlo visoko i agresivno prate Dinamova krila to je otvaralo hektre prostora njima iza leđa koje je mogao koristiti Henriquez/neki od veznjaka/ bek / samo krilo za 1 na 1. Ovako, dvojici igrača kojima je najveći forte igra 1 na 1 na širokom prostoru, nije se stvorila nijedna takva situacija. Što se onda točno od njih tražilo od njih u igri? Trener očito ne zna.

Uskoro je RBS stvari vratio u prirodni poredak:

1:3, 64. minuta, Soriano

Napokon iskorištena jedna dubinska lopta protiv duboko postavljene zadnje linije, Antolić i Ibanez su napravili jako loš pritisak na igrača s loptom, Pinto je na suprotnoj strani zaspao u namještanju zaleđa i Soriano je izbio sam ispred Eduarda.

U 70. minuti napravljena je izmjena Antolićmdash;Andrijašević a Dinamova igra je izgubila sve konture i samo je bilo pitanje s koliko će komada otići u svlačionicu. Svaka okomita lopta Austrijanaca postala je opasnost po gol.

1:4, Bruno, 72. minuta
Loše očišćena lopta nakon prekida, opet prepasivan pritisak na loptu i zakašnjela reakacija, a Ibanez totalno dekoncentriran ostaje dobra dva i pol metra iza ostatka zadnje linije i kvari ofsajd zamku. Ma ne ofsajd zamku, jer zamka kao termin podrazumijeva da se uvježbava, namješta i smisleno provodi, nego je zeznuo nešto što bi se sviralo kao ofsajd.

U pauzi do zadnjeg gola nije bilo značajnijih promjena, ni na taktičkom, ni na fizičkom planu.

1:5, Soriano, 85. minuta

Petica u mreži Modrih, Šimunović i Taravel se sudaraju na jednu visoku dugu loptu, Sorian o to koristi i šutem s vrha 16 svladava Eduarda.

Teško je u utakmici u kojoj si ovako deklasiran prstom uperiti u jedan konkretan razlog ili uzrok, ona je plod dugogodišnjeg šarlatanizma, nerada i mediokracije na terenu i pored njega kluba iz Maksimirske. 21 poraz u 24 europske utakmice grupne faze je rekord kojeg bi se posramili i Stuttgart Kickersi, jer bi valjda i oni “uboli” toliko bodova. Treneri u Dinamu već duže vrijeme naličje su kluba mdash; nogometni analfabeti birani po kriteriju podobnosti, a sramote sve svoje kolege svakim idućim europskim debaklom. Dinamo je od Austrijanaca popio 9 komada, a mogao je još barem pola tuceta. Nije više ni smiješno ni tužno, nego je..Dinamo.

Vice Karin, General poslije bitke


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email