Alfirevićevska preobrazba Gregora Gulišije

Foto: LOSC Lille
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U Slobodnoj Dalmaciji je 23. svibnja osvanuo jedan jako zanimljiv članak, autora S.A. (Slavena Alfirevića), atraktivnog naslova. “Bio je i u Hajduku: nogometaš iz Solina izabran među pet najboljih mladih igrača francuske lige”. Naravno, radilo bi se o sjajnoj vijesti, vjerojatno bi svima bilo drago da je mladi Gregor Gulišija stvarno i izabran u takvo društvo budući da je tek u siječnju ove godine preselio u Lille – pa idemo provjeriti o čemu se radi.

U kratkom tekstu autor Alfirević konstatira da je Ligue 1 završio, da se sumira učinak sezone i da je Gulišija odabran među top 5 mladih stranaca u Francuskoj te, naravno, da je došao tamo iz Solina, a ranije bio u Hajduku. U naslovu stoji da je među pet najboljih mladih igrača, u tekstu najboljih mladih stranaca, što i nije baš isto, ali eto, ne bi bio prvi put da se neki urednik zaigrao s naslovom. “Članak” od jedne proširene rečenice je potkrijepljen i slikom na kojoj je pet igrača, a Gulišijino prezime stoji peto. Rangirani su ocjenama od 1 do 10, prvi ima 8.28, dok su ostali oko 5, a mladi Gregor ima 5.06 od 10. Nevelike brojke, ali što li znače? Ne piše pa pogledajmo koji su to igrači iznad talentiranog beka. Prvi je Senegalac Moussa Wagué, desni bek iz Nice (na posudbi iz Barcelone), slijedi Belgijanac Héritier Deyonge iz Lyona, opet bek, ali lijevi. Iza njega je Francuz Mattéo Commaret iz Lyona… samo malo. Francuz? Da, Francuz iz Francuske rođen u Francuskoj. Kako je onda među strancima? Ma možda se Ligue 1 zabunila. Ništa… ide onda Yann Godart iz Metza, Francuz i desni bek.

Dakle, sad već možemo utvrditi da se radi o nekakvoj listi gdje su samo mladi bekovi. Detaljnijim pregledom uspjeli smo pronaći i izvor ljestvice. O čemu se onda radi?

Ekipa iz bwin kladionice analizirala je svakog igrača u računalnoj igrici Football Manager 2020 koji je trenutačno u klubu liga petice i belgijskoj ligi, mlađeg od 20 godina na početku igre i koji još nije u okončanoj sezoni odigrao ni 900 minuta. Dakle, isključeni su mladi igrači koji su već etablirani. Onda su njihovi atributi u igri uspoređivani s prethodnim mladim igračima koji su eksplodirali, a onda su uzeli relativnu važnost tih atributa i spojili ih u ocjenu. I onda su podijeljeni po ligama i po pozicijama. Na ljestvici su zato zajedno bekovi. I tako je Gregor peti u Francuskoj (s najmanjom ocjenom od svih 30 mladih bekova).

To gatanje iz statistika u igrici (makar odličnoj i možda i najrealnijoj u postojanju) je, složit ćete se, sve samo ne “top 5 najboljih mladih stranih igrača u Francuskoj”, a kamoli “top 5 najboljih mladih igrača u Francuskoj”.

Kako Gregoru zapravo ide u Francuskoj? Od dolaska na zimu igrao je isključivo za juniorsku (U19) ekipu Lillea – ali se odmah naravno nametnuo u njoj – radi se o talentiranom beku koji se već dokazao u Drugoj HNL. Odigrao je, nažalost – radi pandemije, tek četiri utakmice prije kraja prvenstva, od kojih je u tri upisao svih 90 minuta, a u jednoj je izašao ranije. Zabio i asistirao nije, a njegova momčad je u tim susretima upisala po dvije pobjede i poraza te se u trenutku prekida prvenstva nalazila na 10. mjestu ljestvice koja broji 14 klubova s 20 bodova zaostatka za vodećim Le Havreom.

Mladi se igrač tek treba nametnuti i dokazati u Francuskoj kroz težak rad i odricanje i neće mu biti lako te ga svakako podržimo. Međutim, nečije plasiranje evidentnih neistina u medijima o njemu neće mu nikako biti od koristi – što vidimo i iz slučajeva i karijera određenih drugih mladih igrača koji su u ranoj dobi “iskakali iz paštete” u nebuloznim tekstovima bez pokrića. Kasnije javnost puno teže povjeruje i kad oni nešto stvarno pozitivno i naprave. Ne radite to mladićima.

MODD


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter