Advantage Dinamo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Liga prvaka već je počela! Ali, naravno, još uvijek ne gledamo nadmetanja Reala, Bayerna ili Juventusa, već ona u pretkolima mdash; uzbudljiva jedino najvećim nogometnim fanaticima. Hrvatski prvak Dinamo u prvom je susretu protiv danskog prvaka Aalborga upisao pobjedu 1:0, jako fin rezultat pred uzvrat na Maksimiru. Međutim, smatram kako stanje na semaforu nije do kraja pratilo ovo na terenu i kako Dinamo još uvijek nije blizu svojeg optimuma. Kako, zašto, gdje i kada..pročitajte u analizi.

Ovako su otprilike izgledale početne postavke:

Malo je teško već u ovoj fazi sezone pričati o konkretnim uzorcima i na njima raditi predviđanja za sezonu, ali oba tima imaju vidnih problema i samo je pitanje koji klub će u srijedu biti sposoban bolje to iskoristiti.

PRVO POLUVRIJEME

Dinamov problem u napadu

Dinamo je iz niza razloga imao konstantnih problema u igri s loptom kroz utakmicu, posebno vidljivo u prvom poluvremenu mdash; gol Brozovića na početku drugog dijela odveo je utakmicu u smjeru u kojem to nije toliko vidljivo. Prvi i najočitiji hendikep u oba smjera Dinamove igre je nedefinirana struktura i podjela uloga u veznom redu terena, kao i neadekvatna uigranost s drugim linijama koje bi pomogle u ispravljanju grešaka.

Dinamovi veznjaci ne sudjeluju dovoljno često u fazi izgradnje napada mdash; gdje bi kretnjom bez lopte sebi stvorili sekundu vremena da prime loptu i predaju je dalje. Konstantno u Dinamovoj igri fali jedna ili dvije karike u lancu dodavanja zbog čega protok lopte nije dovoljno dobar i njome se ne može stvoriti prednost. Kada nema ogromne razlike u klasi , jako teško stvaraš prednost.

Slika:

Pinto je s loptom u nogama, a brojevima su označena sva tri vezna igrača. Daleko od lopte i igre, bez ikakvog međusobnog minimdash;plana kako si međusobno odvući igrača i stvoriti prostor. Istina jest da je Aalborg u suradnji krila i napadača fino zatvarao srednju zonu, ali nije to bilo ništa posebno nepremostivo. Dodamo li ovdje statičnu igru prednjeg trojca koji striktno drži svoje pozicije kao u nekom zastarjelom rukometnom sistemu, Dinamo teško “otvara” teren i igru prema naprijed, kada je suparnik u postavljenoj obrani.

Drugi detalj koji je ovdje nedostajao je ključ igre velike većine vrhunskih ekipa mdash; prvi, obično povratni pas. O čemu se radi? Kada lopta prelazi iz jedne u drugu liniju, npr.iz vezne u prednju liniju, napadač obično prima loptu leđima okrenut golu, s čuvarem na sebi. Zato je jako bitno imati jedan “focal point”, orijentirmdash;igrača u sredini terena kojem se ta lopta može odložiti budući da on ima pregled čitavog terena ispred sebe. Bez takve uloge jednog od veznjaka, Dinamo jako teško oplemenjuje loptu i teško ju stavlja maksimalno pod svoj posjed mdash; svaki pas je mrvicu prebrzoplet, preriskantan i preneprecizan, što ubrzo rezultira krivom predajom lopte.

Slika:

Soudani prima loptu okrenut leđima. Umjesto da mu se netko ponudi na liniju pasa (crna linija) kojom bi mu omogućio izlaz iz teške situacije ili dupli pas, Brozović mu dolazi iza leđa gdje mu ovaj ne može dodati, a Pinto se ne otkriva u smjeru plave strelice i time ga najbliži danski igrač pokriva. Iz ovog razloga Dinamo gubi mnogo lopti na bočnim pozicijama mdash; igrače uz liniju je lakše pritisnuti jer nemaju jednu stranu, a ako im se nitko u sredini ne ponudi, to je kolaps.

Ovdje Soudani mora pokušati dribling, opasno dodavanje i lopta čak i ako dođe do idućeg suigrača, nije pod idealnom kontrolom već je svaki sljedeći igrač u sve većem problemu da se nje oslobodi, jer ako nema igrača koji je pripravan prihvatiti prije početka akcije, kasnije je lopta prebrza i diktira kretnju previše, toliko da ju zapravo nikad ni ne iskontroliraš kako spada.

Dinamo je tako imao tijekom prvog dijela intervale od 1,5mdash;2 minute u kojoj bi se između sebe dodavali stoperi i bekovi, bez mogućnosti i opcija za progres napada. Kada bi to bila opcija za zadržavanje i umrtvljivanje tempa, bila bi sasvim legitimna. Međutim, iz govora tijela igrača i njihovih reakcija kada bi ih Aalborg pritisnuo, vidljivo je da su tako igrali u nedostatku kvalitetnih rješenja.

Nakon takvih intervala, jedan od veznjaka (obično Machado) bi se spustio duboko po loptu, kako bi pokušao započeti napad. Međutim, problemi bi ostali isti, plus i ovaj:

Vidimo da bekovi nisu kvalitetno povećali teren i postavili se visoko. To omogućuje Aalborgu da mirno drži blok oko centra terena a za posljedicu ima to da je čak 5 Dinamovih igrača iza ili u ravnini s loptom mdash; fali, čisto matematički, opcija prema naprijed. Ovakvi manevri bili su kozmetičke naravi, bez učinka.

Moguća rješenja?

1. Brozović mdash; fantastično bitan i vrijedan, trči po cijeli dan i to bi valjalo maksimizirati i kanalizirati u korisne stvari što je više moguće. A drugo, odlično igra otprve i idealna je opcija za taj prvi pas kojim bi pronašao najsigurniju ili po protivnika najneugodniju opciju u trenutku kada Dinamo osvaja loptu ili je u presingu u srednjoj zoni igrališta.

Machado pokazuje fina rješenja na lopti, ali u igri ne sudjeluje dovoljno konzistentno da bi ga se moglo proglasiti Dinamovim metronomom mdash; većinu utakmice luta bez jasne ideje što je njegova točna uloga na terenu.

I već u njima dvojici leži golem, neiskorišten potencijal.

Krivo korištenje Antolića

Većini analitičara i komentatora bilo je vidno da Antolić ne daje svoj maksimum. Ne ulazeći u njegovu fizičku formu o kojoj nemamo saznanja, postoji i očit taktički razlog. Antolić je izrazito plemenit igrač, prednji/krilni playmaker koji voli loptu i želi ju stalno u noge…Čovjek bi očekivao da će on, iako starta s krila, ulaziti u sredinu da se ponudi kao dodatni veznjak, posebno kada njegova ekipa ne može spojiti više od 3mdash;4 pasa. Međutim, Zoran Mamić to tako ne vidi:

Pivarić dolazi s loptom prema naprijed ali tamo Antolić zauzima prostor na liniji i on više ne može proći tuda. Osim toga, i Machado se umjesto na pas unutra (gore u tekstu objašnjeno da fali), nudi na tu liniju gdje ga suigrač vjerojatno ne bi pogodio ni rukom. I logična posljedica je:

Da je totalno izvan i daleko od igre. Dinamo pokušava prebaciti igru na drugu stranu, ali to čini puno presporo:

I Aalborg se stiže premjestiti.

Još jedna situacija da pojasnim što je točno loše što se ovako koristi Antolića:

Antolić dribla uspješno na 30mdash;ak metara od gola čime je navukao obranu na sebe, i sada se otvara koridor za Pivarića po lijevom boku. Ali:

Antolić nakon predaje lopte kreće na istu stranu:

I time se navlači jako puno igrača na tu stranu i efektivno se guši napad. Dakle, ovakvim manevrom se gube Antolićeve kreatorske sposobnosti svjesnom trenerovom odlukom, a Pivariću onemogućuje prodor jer mu suigrač tamo stvara gužvu. Moguće je da je jednim dijelom Mamić ovo htio baš zato da mu bekovi po eventualnom gubitku lopte budu bliže obrani, kako bi se bolje branili od kontranapada. Ali s ovakvom postavkom, prednja linija je supermdash;statična.

Dinamo u obrani

Obrambena igra nije bila bajna, ali bila je dobrim dijelom utakmice pristojna. Tu se vidi nedostatak strukture u veznoj liniji, zbog čega su Ademi i Brozović prisiljeni obavljati mnogo više posla nego fizički stignu. Recimo, Aalborg je uvijek imao dosta opcija u igri, prvenstveno zbog slabog pritiska na igrač u sredini terena:

Tri igrača Dinama u sredini su nedovoljno agresivna mdash; idealna prilika da se upošljavanjem igrača (bijeli krug) svu trojicu izbaci iz igre. Dinamo se nikako do kraja nije našao obrambeno mdash; trebaju li veznjaci pritiskati malo više a Ademi biti čistač, zgusnuti se i čekati ili agresivno čuvati svaki po jednog protivnika, nije bilo do kraja definirano.


To je vrlo često rezultiralo time da suparnici u veznoj liniji, posebno kapetan Augustinussen koji inicira većinu napada, ima mnogo vremena na lopti. Slika:
Machado (plava strelica najbliža lopti) ne obavlja svoj posao, zbog toga Ademi i Brozović moraju čekati u bloku niže na terenu i ne smiju izlaziti previsoko, a igrači im se uvlače iza leđa:

Iz čega dolaze u sjajnu priliku za završnicu, koju ne koriste dovoljno dobro. Dakle, treba tu rada što se Dinama tiče, itekako.

U razdoblju od kakvih 10mdash;ak minuta, Dinamo je zaigrao izvrstan presing.

Srednji trokut odlično pritišće na loptu, a svi suigrači (posebno prednja linija) brane najbliže pas opcije. Svi osim Pinta, koji predaleko stoji od svog igrača ali Danci to ne koriste (o Pintu malo kasnije). Danci pod pritiskom griješe i lopta se brzo vraća u Dinamov posjed:

Inače, Danci su na mene ostvarili vrlo pozitivan dojam i nisu uopće loši, o čemu ću pisati u zaključku, a posebno su uspješno remetili Dinamovu obrambenu formu i razvlačili ju finesama u kretnji.

Recimo, vrlo često je jedno od krila ulazilo u sredinu, kao treći napadač (ili drugi, ako se jedan od dvojca naprijed povukao da primi loptu):

Ovdje Wichmann ulazi u sredinu, čime stvara višak po centrali terena i dodatna je direktna opcija za završnicu. Ova kretnja zbunila je Pivarića koji je na suprotnoj strani ostao čuvati mdash; nikoga.

Međutim, puno većih problema kroz utakmicu imao je Pinto mdash; teško donosi defenzivne odluke na vrijeme mdash;kada pokriti stopere, kada izaći visoko i potpomoći veznjake ili Soudanija, i trebat će mu dobra analiza i ispomoć suigrača koji su blizu da se bolje nosi sa svojim odgovornostima. Primjer:

Enevoldsen sasvim neometan prima loptu kojom prenosi Aalborgovu fazu napada mnogo bliže Dinamovom golu. Gdje je Pinto? Ovdje:

Jedan od veznih igrača se pomaknuo na dodatnog igrača i time natjerao Pinta da ostane u krilu obrani, i Brozovića da mu pomogne i stvori višak na tom dijelu terena. Nevjerojatno kako jednostavna kretnja a tako učinkovita mdash; na ovaj način su čak 6 puta u prvom dijelu Danci svoj napad prenijeli u završnu trećinu. Posebno treba poraditi na preuzimanju i po dužini, ali posebno po širini terena.

Dakle, ovo nije kritika Pinta samog i izdvojenog, već skupa defenzivnih uloga koje nisu dovoljno dobro određene mdash; nemoguće je da se tako jednostavno protiv kluba s Liga Prvaka aspiracijama stvara prednost. Na samom početku utakmice dogodila se njegova najveća individualna greška, koja je skoro stajala Dinamo gola.

Aalborg je u trećoj minuti utakmice gotovo poveo, ni iz čega praktički:

Dinamo je imao jedan aut na danskoj polovici terena. Šimunić je pratio svojeg napadača daleko od gola kako se on po eventualnom gubitku lopte ne bi mogao odmah okrenuti prema golu i započeti kontru. Lopta se gubi, ali ide direktan pas u Dinamovu polovicu gdje vidimo ovo:

Sigali je ostao sam sa svojim napadačem na svojoj polovici, a Pinto koji bi ovdje trebao pomagati i stvoriti višak, udaljen je dobrih 15mdash;20 metara mdash; po gubitku lopte trebao bi biti otprilike ovdje gdje je plavi kružić. Sigali gubi duel i Danci izlaze u fantastičnu šansu:

Međutim, neobjašnjivo ne koriste 3 na 1 već pucaju iz lošeg kuta i Dinamo se provlači. Ni iz čega ovakva situacija samo na konto neodgovornog postavljanja mdash; taj luksuz u nogometu ne postoji. Mogu se složiti s tezom kako je dio krivice na Sigaliju koji je vrlo naivno ispao u duelu mdash; ali nijedna ekipa ne bi si smjela dozvoliti da zbog jednog izgubljenog duela ima dva igrača manjka u samoj završnici suparničkog napada.

Izvan ove situacije, pomoću opreznijeg postavljanja bekova, Dinamo je dosta dobro branio kontranapade.

Aalborg u obrani

Glavne značajke igre u napadu već sam opisao mdash; smirena igra, s mnogo otvaranja zadnje faze napada preko jednog od veznjaka/krila koji postaje dodatni napadač što ruši suparniku koncepciju, bez srljanja, bez nepotrebnog nabijanja lopte.

U obrani, manjemdash;više što se moglo i očekivati : najavljivani presing nije postojao kroz neki duži period, vjerojatno su respekt prema Dinamu, ali i prva situacija gdje su vidjeli kako su Modri ranjivi na kontru, učinili svoje i Aalborg bi se u slučaju da ne osvoji loptu duelom u prvih par sekundi napada povlačio u dvije linije po 4 igrača:

Dobar posao su radila i dva napadača koja dosta pomažu i nisu lijeni. Obično su blizu jedna drugome i brane pas iz obrane k Dinamovom veznjaku najbližem krugu oko centra igrališta:

Ovdje ih vidimo kako blokiraju pas prema Machadu (plavi krug).

U obrani su bili poprilično obični mdash; s gustim blokom i naglašenim markiranjem Soudanija kad bi lopta krenula prema njegovoj strani. Dinamo je nekoliko puta to probao iskoristiti njegovim uvlačenjem na drugog napadača čime se otvarao prostor za Pinta i dijagonalu prema njemu. Međutim, Aalborg je tu svjesno prepuštao dio prostora, kojeg bi onda po Pintovom prvom dodiru zatvorili s dva igrača i Portugalac nije mogao s njom napraviti mnogo korisnog:

I to je to od prvog poluvremena, uz napomenu kako Dinamo nije sigurno branio prekide mdash; Danci gomilaju igrače i snažnim loptama traže fliper, a Dinamova postava ne izlazi dovoljno brzo da to raščisti mdash; sasvim sigurno detalj koji se pred uzvrat mora popraviti i korigirati. Na ofenzivnim prekidima Dinamo je probao dvije uigrane kombinacije, ali su propale zbog tehničke greške.

DRUGO POLUVRIJEME

Dinamo nije bio u dobrom ritmu, nije nalazio ono što želi, ali uskoro su poveli i time skinuli ogroman teret sa srca. Na početku drugog dijela, Pjaca je zamijenio Čopa.

0:1, Brozović, 50. minuta

Danci su pokušali jednu loptu na sredini terena primiriti i dodati Augustinussenu. Međutim, Machado čita namjeru i oduzima loptu, te Dinamo ima opasnu kontru:

Ide se 4 na 3, preko polovice terena:

Pjaca izvrsno radi trke prema bližoj strani čime povlači za sobom čuvara i ostavlja Antoliću koridor na toj strani:

Antolić slabo prima loptu, ali ju uspijeva ukrotiti i vratiti Brozoviću koji zabija sjajan gol. 1:0, nit’ luk jeli, nit’ luk mirisali.

Utakmica je tu dobila jednu bitnu prekretnicu mdash; Dinamo se sve više odlučivao povlačiti kroz duže periode i čekati svoje šanse iz kontranapada mdash; treba napomenuti kako su momenti i prepoznavanja tranzicije bili loši, a u njima puno grešaka mdash; tek su dvije odigrane dobro mdash; i obje su rezultirale velikim šansama!

Srednji vezni i kapetan Aalborga, Augustinussen, iako je dobar igrač mdash; prilično je trom i može mu se oduzeti lopta ako nije sasvim točno predana, a iz toga se otvaraju velika šanse za kontru mdash; Danci igraju s dosta kretnji u veznoj liniji, pa drugi vezni najčešće nije dovoljno blizu da pomogne i zatvori leđa. Dinamo bi u uzvratu trebao na toj činjenici graditi plan u tranziciji.

Dinamovi problemi, veći ili manji, nastavili su se i u drugom dijelu:

Pinto je i dalje često ostajao u velikim nedoumicama i između viška igrača a bez adekvatne pomoći:

Ovako su Danci dobar dio drugog poluvremena nastojali stvoriti višak.

U periodima kada protivniku prepustiš inicijativu, trebaš paziti da opet postoji balans. Recimo, u zoni od 35 metara od gola moraš maksimalno agresivno napadati igrača s loptom, tjerati ih u greške ili riskantnije pasove, kako ne bi mogli zadržati pritisak kroz dulji period. Recimo, ne dozvoliti ovakve situacije:

Međutim, veliki problem bio je Šimunić. Njegova sporost uvjetuje Dinamovoj zadnjoj liniji da ne smije previsoko i predaleko izlaziti od gola, a Sigali i on još uvijek nisu koordinirani kako treba:

Šimunić i Sigali nisu u ravnini za namjestiti ofsajd a ovime se Šimunić izvlači u 1 na 1 situaciju na većem prostoru što se svakako želi izbjeći. Njega sve češće treba braniti i čuvati sa svih strana i to je veliki hendikep u obrambenoj koncepciji. Ipak, klasa je još uvijek tu.

Ovdje se vidi neuigranost zadnje linije kod završne faze napada:

Pivarić je razvučen skroz do linije ali ga se Šimunić ne usudi pratiti daleko (a vjerojatno i mora pripomoći skoku budući da Eduardo zasad i ne voli izlaziti s crte), što otvara rupu između njih od kakvih 20 metara u koju ulazi suparnik.

Bilo je mnogo detalja koje je suparnik mogao kazniti, ali na konto nedostatka prave klase u završnici, zasad nisu uspjeli.

Vrijeme je neumitno teklo, Dinamo se uglavnom povlačio..:

..dok Aalborg nije odustajao od svoje igre. Samo kao malu demonstraciju kako zbilja vole i mogu fino igrati, slika kako izlaze iz presinga:

Jedna lopta se vraća golmanu, Dinamo odlučuje visoko pritisnuti. Stoperi (crtice) se šire prema linijama, a prema sredini dolazi vezni igrač (strelica):

I sada su raširili Dinamovu prednju liniju koja ih ne može pokriti, pa imaju po svojem lijevom boku dvije opcije da preko njih iznesu loptu.

Priča o kontroli igre se nastavila, iako Dinamo više nije aktivno ni tražio loptu. Aalborgovi igrači:

Po primanju lopte veznjak se okreće polubočno i ostavlja loptu suigraču:

Koji sada ima mnogo bolji pregled i više opcija za nastavak napada. S druge strane, Dinamo to nema:

Čopu se suigrači ne nude i lopta se ne može prenijeti dalje.

I tu je velika razlika u iskorištavanju potencijala ovdje bila.

Stvari se u biti nisu mijenjale puno do kraja mdash; Aalborg je napade pokušavao otvarati sve češće preko desnog bočnog Kristensena koji je praktički igrao krilo cijeli drugi dio, što je Dinamo jednom i iskoristio u kontri. Fizički su obje ekipe bile na pristojnom nivou, tempo nije značajnije padao, broj grešaka se nije značajnije povećavao, posebno imajući u vidu doba godine/sezone. Dinamo je i dalje zadovoljno čuvao svoj rezultat dubljom obranom:

Sve do zadnje sekunde utakmice kada je Andrijašević imao golemu šansu pitanje prolaska uvelike riješiti već ovdje. I tako smo stigli do kraja analize.

Zaključak

Danci su me vrlo ugodno iznenadili mdash; fali im klase pojedinačno, posebno u prednjem dijelu gdje sjajne situacije ne koriste radi elementarnih grešaka i ako uspiju održati bar prvo maksimirsko poluvrijeme ovakvim rezultatom, Dinamo će biti u velikim problemima i nervozi. Ekipa bez velikih zvijezdi, ali s jasnim planom igre u većini faza, bez suvišnih potez i siljenja igre mdash; baš lijepo, s glavom i repom.

S druge strane, Dinamo nosi doma odličan rezultat u odnosu na prikazanu igru. Puno prostora za poboljšanje, i to prvenstveno u osnovama igre. Treba i mnogo bolje i više cijeniti loptu dajući si opcije u posjedu. Jer imaju neuigrane linije, teretne stopere i manjak stabilnosti u veznom redu, što ih čini ranjivim na kontre koje su ovdje branili sasvim zadovoljavajuće. Utakmica je i više nego otvorena, tek rani Dinamov gol bitnije mijenja stvari ako Danci popuste pod pritiskom rezultata i krenu jurcati mdash; onda ih se može i razbiti.

Facebook Generala

Vice Karin


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter