A sad adio Zvjezdane…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U sportu nema tužnijih dana od onih kad odlaze legende. Tu je mala razlika odlaze li s ovog svijeta ili se samo povlače iz aktivne karijere. Tuga je subjektivna kategorija, ali tekstovi o nogometašima koji jednog dana okače kopačke o klin meni su uvijek bili tužni kao neka Montenova balada. Vijest koja je iznenadila i zagospodarila nogometnim temama u BiH ovih dana ona je o oproštaju Zvjezdana Misimovića, nogometaša o kome smo još jučer čitali da bi trebao pomoći nekom klubu ili BiH reprezentaciji u ostvarenju njihovih ambicija. Vijest je logična koliko i iznenađujuća. Iznenađujuće je da se oprašta igrač koji nije imao velikih zdravstvenih problema u svojoj 32. godini života. Logična je pak kad vidite razvoj Misimovićeve karijere, njen uspon i pad.

Misimović je dijete dijaspore, rođen u Muuml;nchenu. Nakon par manje poznatih bavarskih klubova sa 14 godina postao je član Bayerna. Bio je dio jedne od najboljih generacija koje su izašle iz akademije u Sauml;bener Strasse. Život u prvom timu nije bio lagan, tako da Zvjezdan s nepunih 22 godine odlazi u Bochum. Otpisao ga je nitko drugi nego Felix Magath, tada novi trener muuml;nchenskog sastava. Magath se kasnije pojavljuje kao najvažnija osoba Zvjezdanove karijere kada ona dostiže vrhunac. Misimović u Bochumu, pa kasnije i u Nuuml;rnbergu potvrđuje talent i postaje sve zapaženiji bundesligaški igrač, da bi četiri godine nakon otpisivanja u Bayernu došao pod ruku istog trenera. Felix Magath 2008. godine slagao je u Wolfsburgu svoje majstorsko djelo i trebao mu je ključni čovjek.

Zvjezdan Misimović bio je klasična desetka i u povijest odlazi kao relikvija nekog prošlog vremena. Pozicija koju je igrao već neko vrijeme dio je nogometne prošlosti, a igrači koji su ostali iza nje, vrijeme tretira kao tehnološki višak. Desetke kojih se sjećamo iz naših djetinjstava više nisu dio modernog nogometa. Sresti ih možemo danas po nekim argentinskim periferijama, niželigaškim klubovima anadolijskih visoravni ili nekim balkanskim nostalgičnim sredinama u kojima je vrijeme stalo i gdje se život i smrt i dalje mjere po standardima koje su uspostavljeni sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Suština preživljavanja je u prilagođavanju. Desetke koje su preživjele postale su krila, napadači, osmice, šestice. Oni koji su odbijali da se promjene mogli su funkcionirati samo u sredinama koje su prilagođavale njima. Dvije najsjajnije epizode Zvjezdanove karijere bile su obilježene trenerima koji su ekipu prilagođavale njemu.

Magath je u Misimovićevoj viziji igre i sposobnosti da dugom loptom kreira priliku za svoje suigrače vidio komparativnu prednost svoje ekipe. U ligi koja je već tada više vjerovala krilima nego retro plejmejkerima, Magath je tražio taktičku različitost i nju ostvario kroz vlastito iskupljenje za odluku da Misimovića četiri godine ranije otpiše iz Bayerna. Ono što je Misimović prezentirao u legendarnoj bundesligaškoj sezoni 2008mdash;09 i do danas je ostalo nenadmašeno. Bio je to labuđi pjev jedne pozicije, Zvejzdanov vrhunac karijere i dokaz da za uspjeh najprije moraš biti drugačiji, a Magath je to bio. Wolfsburg je bio senzacionalni prvak, Džeko i Grafite najubojitiji tandem u povijesti, a svemu je upravljao Misimović sa 20 direktnih asistencija. Preduvjet za sve to bila je trenerova prilagodba cijelog orkestra Zvjezdanovim taktičkim zahtjevima.

Magath je nakon trofeja već naredne sezone izazove tražio u Schalkeu, neuspješno pokušavajući ponovo pronaći neku šampionsku ideju. Kod novih trenera u Wolfsburgu Zvjezdanove akcije nisu tako dobro stajale, a odlazak u Galatasaray naredne godine za tada prvog asistenta Bundeslige izgledao je kao salto mortale. Nakon toga Zvjezdanova karijera imala je samo silazni karakter.

Druga adresa gdje je Misimović dugo bio velik i važan je naravno reprezentacija Bosne i Hercegovine. Ključnu ulogu u lobiranju da zaigra za BiH reprezentaciju odradio je veliki Hasan Salihamidžić. U 11 godina 83 nastupa i 25 golova Misimovića svrstavaju na počasno mjesto u povijesti. Reprezentacija u njegovo doba nije imala ni jednog igrača sredine terena koji bi se po talentu mogao sresti u istoj rečenici s Misimovićem. Zvjezdan je to znao, izbornici su to vidjeli, tako da njegovo liderstvo i potrebu za prilagodbama ostatka tima njemu nitko nije dovodio u pitanje.

Rijad Durkić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter