96 za vječnost

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Može ovo biti još jedan običan tekst kurtoaznog spominjanja tragedije na stadionu Hillsborough, koja se prije točno 30 godina dogodila u Sheffieldu, gradu koji je već tada bio u laganoj ekonomskoj stagnaciji. Mogao bi, ali nema smisla. Na tisuću mjesta se može pročitati o tome, koga je baš volja otići će na Liverpoolove stranice, tamo ima sve što treba u ovakvim prilikama imati. I o komemoracijama, i o izrazima sućuti i o malom rođaku Stevena Gerrarda koji je taj dan stradao.

Ovdje ćemo samo napomenuti kako se neke stvari nikad ne mijenjaju. Gotovo 25 godina službena priča je bila kako su navijači sami pregazili svoje članove, ničim izazvani, u nekom suludom činu nasilja koje im je tek tako došlo. Tek posljednjih nekoliko godina se otvaraju službene arhive, iz kojih je vidljivo kako je za tragediju kriva direktno policija i njihove sulude odluke taj dan. Kako su poslije u zajedničkoj operaciji sa Sunom, jednom od najžutijih novina, smećem kakvo već proizvodi Rupert Murdoch, svu krivnju i bijes javnosti prebacili na navijače crvenih iz Liverpoola. Smišljajući i gnjusne laži poput one da su mokrili po svojim kolegama i prijateljima. Tih dana, kriminalci iz policije i medija bili su zajedno.

Danas istina je jasna, policija je bila zločinačka. I taj kvazimedij za hajku poslije. Onih 96 se štuje, jer su na kraju pali i za istinu i za borbu dobra nad institucionalnim zlom. Scouseri ne trpe Sun, zabranjen mu je ozbiljan pristup Anfieldu, jednom od hramova nogometa. A borba za pravdu se nastavlja.

Za onih 96. Da se ne zaborave. You’ll never walk alone.

Damjan Raos Carić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter