26. kolo – analiza suđenja: Osijek-Hajduk 1:1

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica)
1. pomoćni: Jerko Crnčić (Vrbovec)
2. pomoćni: Goran Dević (Koprivnica)
4. sudac: Željko Frković (Gospić)

Kontrolor: Stjepan Šarić (Zagreb)

Ocjene suca:
Slobodna Dalmacija mdash; 5,5
Glas Slavonije mdash; 6

Prvi dojam
Šimčić je utakmicu iscjepkao što je više mogao. Takva taktika suđenja se primjenjuje kad želite svesti mogućnost svoje pogreške na minimum ili želite olakšati slabijoj momčadi da dođe do povoljnog rezultata. Što više prekida to manje igre.

Analiza detalja
3. min mdash; ruka igrača Osijeka. Lopta se slučajno odbija od noge u ruku pa nema govora o namjeri. Osim toga oko igrača Osijeka nema protivničkih igrača, lopta ne ide van igrališta, ništa ne sprječava igranjem rukom. Crnčić maše bez ikakve potrebe a Šimčić prihvaća sugestiju.

16. min mdash; dosuđeno nepostojeće zaleđe Vršajeviću.

19. min mdash; simuliranje napadača Osijeka.

24. min mdash; Pavić udara Kouassija rukom. Baš se lijepo vidi zamah i namjera udaranja. Prekršaj i isključenje Pavića. Šimčić se zadovoljio usmenom opomenom. Pavić je kasnije postigao gol.

40. min mdash; klasičan prekršaj za opomenu na Jozinoviću. Prvo prekršaj nogom pa onda još i povlačenje za dres.

43. min mdash; Andrijašević prolazi bez opomene iako se radi o prekršaju za opomenu.

57. min mdash; nema zaleđa kod gola Osijeka. Igrači su u liniji. Da bi bilo zaleđe napadač mora biti ispred obrambenog igrača tako da se vidi prazan prostor između igrača.

67. min mdash; igranje rukom u kaznenom prostoru. Kazneni udarac i isključenje bez rasprave. Vidi se namjera da se lopta zaustavi. Šimčić ima idealan kut ali odlučuje da nema ništa sporno. Usporedite ovu situaciju sa situacijom iz 3. minute i kojem je igraču bilo teže izmaknuti ruku.

81. min mdash; nedosuđeni prekršaj na Jozinoviću. Šimčić je cjepkajući igru u cijelom 1. poluvremenu dosudio 19 prekršaja (10 Osijek mdash; 9 Hajduk). Nakon zgoditka Osijeka do ovog trenutka (23 minute) dosudio je još 10 prekršaja Osijeka i 2 prekršaja Hajduka. Većina tih prekršaja su sitni kontakti. Ovaj nije dosudio jer kad se igra cjepka s ciljem, to se radi oko centra a ne kod kaznenog prostora.

88. min mdash; Koliko metara obrambeni igrač treba povlačiti napadača da bi se sudilo kazneni udarac? Igrač ne mora pasti da bi se sviralo prekršaj. Dosuđeni kazneni udarac bi povlačio i opomenu. To što Milić teško može doći do lopte ne znači ništa osim što ovaj kazneni udarac svrstava u kategoriju “taktička nepismenost obrambenog igrača”.

93. min mdash; obrambeni igrač Bashu nije rušio jedino desnom nogom. Da li bi Basha uopće stigao loptu ili ne za prosudbu nije bitno. Lopta je još bila u igri kad se start dogodio. Dakle, kazneni udarac i opomena. I ovaj kazneni udarac je iz kategorije “taktička nepismenost obrambenog igrača”.

Izdvojeno

6 minuta nadoknade. Bilo je 5 izmjena od čega jedna dvostruka i jedna u nadoknadi. Mikulić je mijenjao kopačke (1 min), bakljada Torcide (1:05 min) i još 3 kraća prekida. Nažalost, prema HNL kriterijima, 4 minute bi bile sasvim dovoljne. S obzirom na taktiku cjepkanja utakmice, nije mi jasno što je Šimčić htio postići ovolikom nadoknadom. Tehnički se nema što zamjeriti jer je bilo elemenata za 6 minuta nadoknade.

Završna ocjena mdash; 2
Šimčić je odradio zadatak hladnokrvno. Vidi se razlika u iskustvu između njega i Jovića koji se jadan pogubio prošlo kolo. Zato Šimčiću ide nešto viša negativna ocjena. Pokazao je da makar zna kako treba odraditi utakmicu i da mu nije neugodno. Takva se patina dobije isključivo iskustvom.
Najavio sam da čak postoji mogućnost male pomoći Hajduku da se može kazati: “I Hajduku suci pomažu” jer je bodovna zaliha uoči derbija dovoljna. Očito sam se prevario jer odgovorni u HNSu nemaju ni trunke skrupula.

Kalun, Split


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter