Search
Close this search box.

Kandidati za gradonačelnika obećali Varteksu ostanak na Gradskom stadionu

U zadnje se vrijeme varaždinskim ulicama sve glasnije mogu čuti glasine o tome kako određene političke struje, bliske NK Varaždin, za cilj imaju izbacivanje NK Varteks sa Gradskog stadiona. Varteks je najpopularniji sportski kolektiv Varaždina i okolice, te nije tajna da ta popularnost, praćena visokom posjećenosti utakmica, predstavlja trn u oku sviti koja gravitira NK Varaždin. Trenutno se na najvećem varaždinskom stadionu ne igraju nikakve utakmice, jer je stadion u procesu obnove za potrebe odigravanja EURA do 17 godina, čije se finale igra u baroknom gradu.

Kako bi otklonili nedoumice i eventualnu zabrinutost oko povratka u svoj dom, iz redova Varteksa uputili su pitanja svim kandidatima za gradonačelnika Varaždina, na skorim lokalnim izborima. Prenosimo odgovore kandidata.

NK Varteks smatra se gradskim klubom, s pravom igranja utakmica na Gradskom stadionu Varteks. Da li ćete podržati naš zahtjev za trajnom dozvolom igranja na Gradskom stadionu Varteks?

ALEN KIŠIĆ:
Kao bivši sportaš i jedan od vrlo rijetkih političara koji prati utakmice i NK Varaždina i NK Varteksa, smatram kako mogu relevantno dati odgovore koje ću ukoliko dođem u mogućnost biti gradonačelnik pretvarati u rješenja. Nogometni klub Varteks je apsolutno gradski klub i treba participirati pod okriljem grada, sa svim svojim pravima i obvezama. Stadion je imovina grada koji putem Zajednice sportskih udruga grada Varaždina njime upravlja. Smatram da na stadionu ima mjesta za dva kluba, koji se moraju naravno uskladiti oko samih termina korištenja. Ukoliko to mogu na svjetskoj razini AC Milan i FC Inter u Milanu, ili kod nas NK Slaven Belupo i NK Koprivnica u susjednoj Koprivnici, vjerujem da se uz malo dobre volje može i u Varaždinu. Naravno, svaki klub koji organizira ultakmice odgovoran je i dužan voditi brigu o stadionu, imovini i redu na samim utakmicama.

DAMIR HABIJAN:
Kao Varaždinca priznajem da me žalosti sadašnja nesređena situacija u pogledu stanja u varaždinskom nogometu. Pozdravljam Vaš osobni angažman oko ideje da se živi za nogomet u gradu, i to prepoznajem. Ne želim se vraćati u prošlost, ne želim kritizirati sadašnje ponašanje aktualne gradske vlasti niti Saveza, samo mogu reći da smatram da Nogometni klub Varteks Varaždin treba imati jednakopravni status u pogledu korištenja gradskog stadiona kao i NK Varaždin. Dakle, podržavam Vaš zahtjev ne samo deklaratorno, nego želim pomoći i konkretno ako ću biti u prilici.

ZLATAN AVAR:
U svom dosadašnjem radu u Gradskom vijeću zalagao sam se da svi klubovi koji djeluju na području Grada Varaždina mogu svoje utakmice igrati na gradskom stadionu. Naravno, određeni djelatnici ZSUGV-a (a pritom i članovi određene političke sranke) mnogo puta su opstruirali, prema mom saznanju, NK Varteks u konzumiranju gore navedenog prava. Svako “traženje trajne dozvole” smatram apsurdom jer je gradski nogometni stadion javno dobro koje smiju koristiti apsolutno svi gradski nogometni klubovi bez traženja “posebnih dozvola”.

NK Varteks će poslati zahtjev, zamolbu, gradskim strukturama za dobivanje stalnih, klupskih prostorija na Gradskom stadionu Varteks, te treniranje najmlađih kategorija na terenu s umjetnom travom (i trenutno koristimo taj teren u suradnji s NK Varaždinom). Da li ćete podržati naš zahtjev?

ALEN KIŠIĆ:
Kao i u prvom pitanju, stadion nije ničija privatna imovina, on je gradski i ukoliko se mogu uskladiti termini i prostori ne vidim razloga zašto se NK Varteks ne bi mogao uključiti na takav način u korištenje prostora na stadionu.

DAMIR HABIJAN:
Što se tiče zahtjeva za dobivanje klupskih prostorija, obzirom na moj prvi odgovor, podrazumijeva se da se slažem i s Vašim drugim prijedlogom odnosno zahtjevom. Također, mislim da su prostori unutar Gradskog stadiona dovoljno veliki da se i za Vaš klub nađe adekvatan prostor. Bitna je dobra volja i razgovor.

ZLATAN AVAR:
Sve navedeno u odgovoru na prvo pitanje vrijedi i za cijelu prateću infrastrukturu i prostorije.

Kako Vi vidite budućnost varaždinskog nogometa, s obzirom na situaciju da postoje dva kluba (NK Varteks, osnovan 2011. i NK Varaždin, osnovan kao NK Varaždin ŠN 2012.) koji se smatraju nositeljima razvoja nogometa?

ALEN KIŠIĆ:
S obzirom da sam jedan od rijetkih ljudi koji je praktično redovit na utakmicama jednog i drugog kluba svjestan sam kako postoji jako velika podjela između dva kluba. Smatram kako to nije dobro za varaždinski nogomet i da bi bilo idealno kada bi postojao jedan zajednički gradski klub koji bi se zvao NK Varteks i koji bi uz pomoć grada i gospodarstva trebao biti prvoligaš. Naravno, to je idealan scenarij do kojega se mora puno toga poklopiti i do kojega treba nekako spojiti dvije strane koje su se napravile. Želim vjerovati da je to moguće i ukoliko postanem gradonačelnik inicirat ću razgovore i dogovore koji bi bili početak takvog rješenja. Ukoliko to nije moguće uspjeti iz bilo kojeg razloga, to isto tako treba poštovati, no takvo rješenje ne smije biti talac ničijeg interesa ili animoziteta, s bilo koje strane. Ukoliko dođe do takvog scenarija po kojem bi nastavila ova dva naša kluba, onda ću se zalagati za to da se svaki klub bori za sebe i svoje rezultate, a da pritom postoje jednaki kriteriji i uvjeti za sve i sukladno njima da grad sufinancira klub. Kriteriji su jasni: sportski rezultati, stupanj natjecanja, masovnost i rad s mladim uzrastima.

DAMIR HABIJAN:
Prvo mislim da nema mjesta politici u nogometu, ne bi smjelo biti podjela, svima bi nam trebao biti interes da nogomet vratimo na staze stare slave (sezone 95,96,97). Ako se svi vodimo tom idejom onda smatram da se može postići dogovor između dva navedena kluba. Naravno, nikome se ne smiju nametati gotova rješenja, već moramo postići kompromis. Ako ima volje s obje strane, a čini mi se da kod Vas postoji, onda smo na pola puta. U tom slučaju, pravni i financijski model rješenja problema neće biti problem iznaći. Dakle, da li je to spajanje klubova, da li je to privatizacija, odnosno izdavanje dionica ili neki treći put, ovisi o Vama i dogovoru, a aktualna gradska vlast mora u tome biti od pomoći i spona u rješavanju problema.

ZLATAN AVAR:
Što se tiče budućnosti varaždinskog nogometa smatram da se bez privatne inicijative, pogotovo financijske, stanje neće drastično promijeniti. Grad Varaždin sa raspoloživim fiskalnim kapacitetom nikako ne može financirati prvoligaški nogometni pogon. Grad kroz već od prije predloženi model privatizacije može igrati kontrolnu ulogu kako bi zaštitio javno dobro, te spriječio zlouporabu javnih financijskih sredstava.

 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter