Search
Close this search box.

Izvršni odbor razmišlja o smjeni Davora Šukera?

Davor Šuker
Foto: Zureks / wikimedia

Prema pisanju Večernjeg lista, Izvršni odbor HNS-a ne gleda sa odobravanjem na višetjednu odsutnost svoga predsjednika Davora Šukera. Posljednji trag predsjednika jest press – konferencija održana 21. prosinca 2016. nakon skupštine HNS-a, od tada pa do prekjučerašnje skupštine Izvršnog odbora Uefe predsjedniku se zagubio svaki trag, ali i glas. Tek navodno se govori o službenom putu i boravku u Las Vegasu koji su ga udaljili od javnosti.

U tom razdoblju izbivanja iz javnosti, Hrvatski nogometni savez suočio se sa dva „potresa“ povodom kojih se predsjednik Šuker nije imao potrebe očitovati, niti sazivati i predsjedati Izvršnim odborom što mu je funkcija nalaže kao dužnost.

Prvo je prihvaćena ostavka Dušana Kukića, dugogodišnji predsjednik Sudačke komisije HNS-a i povjerenik za suđenje MAXtv Prve lige (funkciju je preuzeo Ante Kulušić, inače član Izvršnog odbora). Nakon toga je najavljeno da tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak, iako još nije službeno potvrđeno, napušta Savez kako bi preuzeo funkciju sportskog direktora Dinama (što je do sada obnašao Marijan Vlak, koji se vraća na funkciju klupskog skauta). Međutim niti o jednom niti o drugom događaju Davor Šuker nije rekao ništa, iako je riječ o prvoj osobi sudačke komisije i prvoj osobi zaduženoj za struku.

Izvršnom odboru HNS-a smeta Šukerova nezainteresiranost, površnost, manjak angažmana te općenito voljnog momenta. Prema njihovim riječima, savezu treba osoba koja će „zasukati rukave“ i rješavati probleme, a ne osoba koja će se ponašati poput počasnog predsjednika koji se pojavljuje samo na skupštinama, utakmicama reprezentacije i svečanim obljetnicama.

Most traži ostavku izvršnog predsjednika Damira Vrbanovića

U međuvremenu, spominje se mogućnost izvanredne Skupštine HNS-a na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju predsjedniku Šukeru.

Statut HNS-a, članak 36.

„Redovne i izvanredne Skupštine HNS-a saziva predsjednik Saveza. Na zahtjev Izvršnog odbora Saveza ili najmanje polovice neposrednih članova Saveza, sazvat će se izvanredna sjednica Skupštine s dnevnim redom o kojem je odlučio podnositelj zahtjeva.

Ako sazivanje predlažu članovi Saveza, odluku o tome trebaju donijeti skupštine tih članova.

Predsjednik Saveza obvezan je sjednicu Skupštine sazvati u roku od trideset dana od dana primitka zahtjeva, a sjednica se treba održati u roku od šezdeset dana od dana primitka zahtjeva“.

Što znači da Skupštinu mora sazvati predsjednik, a do tada se mora naći novi kandidat za predsjednika Saveza, koji mora biti član županijske organizacije.

Pitanje jest kako će se postaviti i Zdravko Mamić, neupitni gospodar nogometnog saveza. Također, kome bi odgovarao odlazak Šukera? Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović nedavno je napravila zaokret u odnosu prema vrhuški HNS-a te je ukazala na činjenicu da se nogomet igra zbog navijača. Pozvala je na provođenje Zakona o sportu, čijem neprovođenju i nepoštivanju prolazi godina dana. Predsjednica Republike također nije primila Davora Šukera prilikom sastanka s predsjednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom.

Odlaskom Šuker zasigurno bi zadovoljan bio i Most, koalicijski partner HDZ-a (11 od 17 članova IO HNS-a) pri sastavljaju Vlade koji se zalagao za čiste odnose u hrvatskom nogometu. Nakon što je potvrđena optužnica braći Mamić, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru, Most je tražio ostavku izvršnog predsjednika HNS-a, koji se još jednom sklonio iza presumpcije nevinosti bez da je pokazao ikakvu moralnu odgovornost.

Ovom prilikom podsjetili bi još jednom Most kako već godinu dana obnaša vlast Republike Hrvatske, a Zakon o sportu je i dalje mrtvo slovo na papiru dok odnosi u hrvatskom nogometu nikad nisu bili mutniji.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter