Pregled tjedna: Iskrene želje HNS-u; Ne dočekali na funkcijama 2018.

Pregled tjedna: Iskrene želje HNS-u; Ne dočekali na funkcijama 2018.

Autor: nogometplus.net/2. siječnja 2017./Kategorije: naslovna, NH RSS, domaći nogomet


2016.
Posljednji tjedan prošle godine je za nama, a čak i u svečarskom tjednu kada većina razmišlja o “iću i piću”, nogomet nam je bio sastavni dio života. Doduše, u nedostatku akcije na terenima primat po običaju preuzimaju mediji, makar u pregledima godine koja je za nama. Ne možete poreći da je bila iznimno zanimljiva. HNS je nakon ignoriranja i smijanja došao do faze da se bore kontra Hajduka i njegovih navijača. Iako su cijelu godinu proveli s one strane zakona, i dalje vrište da nema nikih problema. Mamić sve dublje tone u dokazima o izvlačenju milijuna iz Dinama, a jednako brzo tonu, u toj močvari jadnika, svi oni koji su godinama okretali glavu praveći se da je sve u redu. Valjda će 2017. dovesti do Unterganga cijelog sustava.

Navijački gledano, godina bi bila odlična jer je modern football doživio veliki udarac, po glavi su dobile vrhuške FIFA-e i UEFA-e, u domaćim okvirima pokret oko Hajduka pokazao je kolike neograničene domete ima sa svojih milijun "prikupljenih" eura od donacija i članarina, dok je u sportskom smislu Futsal Dinamo pokazao zrelost i transparentnost kakvu jedva čekamo vidjeti i u onom većem Dinamu.

Kažem, bila bi odlična, samo da je jedan od nas još uvijek s nama, da Hajduk, Torcida i Naš Hajduk nisu izgubili Žana. Pa po tom navijačkom pitanju poručujemo 2017. da ne mora ništa više donositi; samo nek’ ne uzima više…


Karimi 
Nego, da se vratimo tjednim zanimljivostima. Tjedan je počeo s viješću koju i niste mogli pročitati na udarnim pozicijama domaćih medija: “Iranski veznjak Ali Karimi bivši je igrač Dinama”. Stigao je čovjek na preporuku Igora Štimca, (yes, „legende“ Hajduka i jedinog koji se može oduprijeti Mamiću,… #pivaj). Najavio ga je Veliki Igor, velikim riječima:

Lako moguće da je on zamjena za Arijana Ademija, samo za mene je Ali Karimi kvalitetniji, kompletniji i potentniji igrač. A svi znaju koliko cijenim Ademija. Ali Karimi je odličan i pod pritiskom, a u nekim situacijama podsjeća na Luku Modrića. I on se, baš kao i naš Luka, ponekad lakoćom u primanju lopte i prvom koraku oslobađa po dvojice ili trojice čuvara.

U konačnici je Ali Karimi bio trošak od  360.000 eura godišnje i odigrao 92 minute. Tako to biva kad se udruže najbolji menadžeri na ovim prostorima

>> Štimac pronašao igrača za Dinamo: Uzmite ga, bolji je od Ademija!

Suci 
Pamtite li da je Izvršni odbor HNS-a tražio izvještaj o suđenju? Jedine sportske novine u zemlji, koje ponekad izgledaju kao Glasnik HNS-a, objavile su preliminarni report. Čujte i počujte: “Suci su najviše oštetili Dinamo, najbolje je prolazila Rijeka”. Ako se promjene koje jezalaufao Hajduk njegovi navijači kroz Zakon o sportu ne provedu već ovog proljeća, Rijeku će očito čekati duga borba – što interna oko suradnje Miškovića i Mamića, tako i ona na travnjaku sa suparničkim nogometašima i sucima koji su toliko loši da najčešće oštete Dinamo, a guraju Rijeku…

Kalinić

Pao je rekord HrvatskeBelgije GentaLovre Kalinić otišao je u Belgiju najvećem vratarskom transferu Hrvatskoj Belgiji te najvećem transferu kluba koji ga je kupio. Hajduku ostaje, ako smo dobro računali, 2.5 milijuna eura. Nekim navijačima malo, nekima puno – činjenica je da je i prije 2017. godine Hajduk riješio financijsku konstrukciju za cijelu godinu. Jedva čekamo vidjeti kako izgleda Hajduk koji razmišlja gdje novce trošiti, a ne gdje zaraditi da bi vratio milijunske dugove koje je gomilao od početka devedesetih.

Gabrić
U svom oproštajnom intervjuu Lovre Kalinić je posebno istaknuo ulogu Tonča Gabrića u svom igračkom razvoju. Inače, i Danijel Subašić ga je u jednom intervjuu istaknuo kao ključnu figuru svog nogometnog razvoja. Stoga ga je i novinar Tomislav Gabelićodlučio intervjuirati za 24sata. U razgovoru za novine malog formata, Gabrić je opisao razvoj Kalinića Hajduku, svoju svađu s Tudorom zbog koje je Kale pao u drugi plan te epizodu iz reprezentacije gdje već godinama vratnice ključaju golmani koji su radili s Tončem. Ništa tu sporno ne bi bilo da urednik (dakle ne novinar Gabelić) nije stavio senzacionalistički naslov koji nema veze s tekstom: "Tonči Gabrić: I ja i sin bili smo "Hajdučko srce", a otjerali su me." Bio vam Tonči drag ili ne, pročitajte tekst – nemojte stvarati sliku o čovjeku na osnovu mašte nekog urednika; bujne mašte i očite mržnje prema Hajduku.

>> Tonći Gabrić: I ja i sin bili smo Hajdučko srce, a otjerali su me


Što ne želimo
HNS je objavio listu želja za 2017. godinu. Žele da se repka kvalificira na Svjetsko prvenstvo, korektnost u ligi i kupu, nove Modriće i Brozoviće, klubove u Europi te nacionalni stadion kampPrevedeno: žele lovu od velikog natjecanja, da im država izgradi stadion, pusti da lovu od UEFA-e potroše i naprave Dinamu kamp, da bude još igrača koji znaju odigrati dupli pas na šalteru banke te da klubovi uđu u Europu, jer od domaće lige se živjeti ne može.

što ne žele? Pa logično: navijačke incidente, prazne blagajne, rat sjevera i juga, sudske procese, politiku u svoju butigu. Prevedeno: samo odabrane navijače na tribini, da se blagajne nekako same napune, da ih politika pusti da i dalje krše zakon i rade kako žele, da nitko ne istražuje što rade i kako troše novac.

Jedino nismo razumjeli što im znači ovo o ratu sjevera i juga, kakav rat? Postoji samo rat onih koji teroriziraju domaći nogomet onih koji su protiv njih… A takvih je sve više.

Mi HNS-u želimo da se završe svi sudski procesi, te da se pokrenu oni koji trebaju. Želimo im da svi koji su držali svijeću i okretali glavu zauvijek odu iz domaćeg nogometa i ostave samo one koji razumiju da se sport igra sa sportašima, zbog navijača i za fair play. Ne dočekali na svojim funkcijama 2018.

>> 2017.: ŠTO ŽELIMO, ŠTO NE ŽELIMO

Bojan Islamović

 

Tags:
U slučaju da komentatori promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.Poželjno je da komentari budu vezani uz temu teksta koji se komentira. Pretjerano skretanje s teme u komentarima bit će podložno moderiranju i/ili brisanju.
Mi koristimo kolačiće (cookies) kako bismo osigurali pravilan rad naše web-stranice za sakupljanje statističkih podataka i u marketinške svrhe.
Korištenjem ove web stranice pristajete na njihovu uporabu.

Oglasite se