Plave kronike: Što smo naučili o Dinamu u 2016. godini?

Plave kronike: Što smo naučili o Dinamu u 2016. godini?

Autor: Igor Žuraj/31. prosinca 2016./Kategorije: naslovna, domaći nogomet, Klubovi, GNK Dinamo

Godina na izmaku bila je neizmjerno zanimljiva kada je Dinamo, ali i događaji oko kluba u pitanju. Bilo je svega, optužnica, navijača, trenera, igrača, a sada imate priliku ukratko s nama još jednom proći kroz 2016. godinu. Da nije tako žalosno, bilo bi smiješno.


Nakon silnih istraga, koje do dana današnjega nisu okončane, ovu godinu uljepšala je vijest da je podignuta i prva optužnica protiv braće Mamić, ali i Damira Vrbanovića koji se nije udostojio zadržati elementarnu pristojnost i podnijeti ostavku u HNS-u, te poreznika Milana Pernara. Očekujemo najgore, a nadamo se najboljem.

>> Plave kronike: Who the f.. is Ivan Boras?

Dinamo je naslov iz prošle sezone proslavio uobičajeno užasno, teško je reći što je bilo više grozno, atmosfera ili emocije. Malo koga to zabrinjava, a mnogo toga treba promijeniti (na državnoj razini) kako proslava naslova više ne bi bila užasna. Za početak; prestati igrati privatne derbije s Lokomotivom, reformirati sudačku organizaciju, klub i savez pa će možda koja stotina ili tisuća ljudi više osjećati zadovoljstvo nad osvojenim naslovom.

>> Plave kronike: Najtužnija proslava na svijetu

Stigla je i čestitka; UEFA za razliku od domaćih novinara čita financijske izvještaje, a ne sluša nesuvisle monologe izvršnih predsjednika pa je tako Dinamo kažnjen zbog lošeg poslovanja i minusa iz prethodnih godina. Već sljedećeg ljeta ima popravni ispit na kojemu financije moraju izgledati znatno bolje ako se žele igrati europska natjecanja. Prema svemu sudeći, to će i biti tako.

>> Plave kronike: Di su pare?

Tomislav Karamarko, politički mrtvac, svoj labuđi pjev posvetio je prijatelju u nevolji. U elitnom hotelu jadao mu se Zdravko Mamić, vjerojatno nezadovoljan što ga pravosuđe i dalje procesuira te što Zakon o sportu ipak mijenja neke stvari u hrvatskom nogometu - nabolje. Skromnu pažnju medija privukla je i navodna suradnja PR tvrtke Drimia (Ana Karamarko) i GNK Dinama. Ali kako bračni par Karamarko više i nema neki značaj, teško da će ih se netko sjetiti pitati nešto suvislo o toj suradnji. 

>> Plave kronike: Razgovor ugodni u Sheratonu

Sjećate se što smo pisali o Aliju Karimiju i Jonasu? Kol'ko para, toliko muzike. Obojica su na izlaznim vratima već ove zime, kao što smo rekli, a Dinamo si u nezavidnoj financijskoj situaciji nije mogao priušititi bolje usprkos prihodima od transfera.

>> Plave kronike: Prijelazni rok u Maksimiru

Nismo vidjeli ispriku ni jednog (od mnogobrojnih) portala koji su lovili fantomske „orjunaše“ iz Saint Etiennea. Pokrenut je javni linč samo zbog neslane šale na privatnim Facebook profilima. Mnogi su bili izrazito hrabri i bezobrazni u osudi i progonu, a tko je bio dovoljno hrabar ispričati se? Nitko.

>> Plave kronike: Presumpcija nevinosti

Cico Kranjčar pravio se blesav zbog novog–starog poslodavca. Rezultati, infrastruktura, kvaliteta igre i rezultati nisu razlog praznih tribina. Pravi razlog je klub premrežen kriminalom, slizan s politikom i okupiran privatnim interesima.

>> Plave kronike: Dragi Cico...

Trenutak kada se Hrvatska rastala sa zdravim razumom. Državna televizija prenosi da se optuženik za teški gospodarski kriminal i evidentirani verbalni i fizički nasilnik, brani od navoda da planira atentat na državnog odvjetnika? Ne treba spomenuti da je reakcija i osuda svih izostala te da nikome još uvijek nije jasno zašto državna televizija propagira takvu osobu. Jednako nenormalna bila je promocija njegove božićne čestitke.

>> Plave kronike: Teška psihijatrija

Nakon što je Europsko prvenstvo pratio na televiziji, mora da je i jedan Lovren shvatio kako stvari u reprezentaciji funkcioniraju. Kao svjedok USKOK-a nije pretjerano poželjan u izabranoj vrsti, ali kako ga ne pozvati kada tvrdi da mu je Zdravko drag, kako nije zaslužio ovo što mu se događa te da stvari tako funkcioniraju u nogometu. Da, transferom igrača vraćaju se privatna zaduženja trećih osoba. Dejane, sram te bilo!

>> Plave kronike: Zdravko ovo nije zaslužio i atmosfera od deset kuna

Postalo je jasno što se Kranjčaru sprema, bilo je samo pitanje vremena kada će se prvi ili drugi put „popiknuti“ i biti zamijenjen novim trenerom koji će biti gromobran neuspjeha. Nemaju svi taj luksuz prezivati se Mamić, poput trenera Zorana.

>> Plave kronike: Sapunanje daske

Jedan od dva razloga za slavlje bojnika iz uprave. Ulazak u Ligu prvaka donio je 15 milijuna eura, a drugi razlog su prodaje Roga i Pjace, što bi ukupno moglo spasiti klub od financijske provalije nastale prošlog ljeta. Ostatak Lige prvaka pokazao je kakve su ambicije u Europi; šest utakmica šest poraza. Bez zabijenog pogotka. Rušimo rekorde.

>> Plave kronike: 15 milijuna razloga za slavlje

Bad Blue Boysi vratili su se na svoj sjever Maksimira u velikom stilu protiv Juventusa, da bi do zadnje utakmice Lige prvaka ondje ostali samo oni najuporniji. Razlog povratka nije bio bodrenje momčadi na terenu, koliko god se neki tome ludo radovali, već borba za neki budući i pošteniji Dinamo kad već institucije „kopaju nos“. Ne postoji bolje mjesto od tribine da se njihov glas čuje. Neki će reći da je to glas ulice, a drugi da je to glas članova kluba. 

>> Plave kronike: Povratak na sjever Maksimira

Ono što smo predviđali, dogodilo se. Nakon petarde na Rujevici, Cico Kranjčar je smijenjen. Iskoristili su ga poput starih novina te mu nakon 87 dana u klubu pokazali izlazna vrata. Nije da nismo znali i upozoravali što će se dogoditi.

>> Plave kronike: Dekadentni nogomet i „glancanje šanka“ Cice Kranjčara

Dinamo možda ima neuredne financije duži niz godina, ali to ih nije spriječilo da drugom gradskom posrnulom divu pozajme 8 milijuna kuna uz nisku kamatu. Budući da Cibona ni to nije u stanju vratiti, proradila je „kreativna ekonomija“.

>> Plave kronike: Kriminal u zagrebačkom sportu?


Tanka je linija između novinara Jutarnjeg lista i glasnogovornika Dinama. Tu liniju prešao je Alen Lesički, a način pisanja nije morao znatno prilagođavati, ionako je slovio za neformalnog klupskog apologeta.

>> Plave kronike: Glasnogovornik Dinama

Upirali smo prst u onoga tko je Mamića i ovakav modus operandi držao niz godina u sedlu, onaj tko „gazduje“ u Dinamu, ali ne dramatičnim javnim nastupima, već papirom i olovkom. Kada Marijan Hanžeković kolo vodi - Mamić sjedi, šuti, kleči. A to se doslovno dogodilo na posljednjoj klupskoj skupštini.

>> Plave kronike: Tko želi biti reprezentativac i tko je stvarni šef Dinama?

Dinamo je iz razloga koji su predmet USKOK-a imao podosta problema s likvidnošću. U tom trenutku nastupa Gettysburg Ltd. i pozajmuljuje koliko treba - do iznosa od 25 milijuna eura. To je dovoljno za preuzeti Dinamo nakon preoblikovanja - bitno, a možda i ne. Football leaks vjerojatno je olakšao posao pravosudnim organima, a možda je samo stvari nazvao pravim imenom. Sada znamo tko je potpisivao ugovore i kako su ugovori izgledali. Nije isključeno da sudstvu stvari treba crtati pa smo za svaki slučaj i to napravili.

>> Plave kronike: Klupski derbi i kredit do 25 milijuna eura


Igor Žuraj

 

Tags:
U slučaju da komentatori promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge korisnike, komentiranje ispod tekstova bit će onemogućeno, a prekršitelji će biti prijavljeni policiji.Poželjno je da komentari budu vezani uz temu teksta koji se komentira. Pretjerano skretanje s teme u komentarima bit će podložno moderiranju i/ili brisanju.
Mi koristimo kolačiće (cookies) kako bismo osigurali pravilan rad naše web-stranice za sakupljanje statističkih podataka i u marketinške svrhe.
Korištenjem ove web stranice pristajete na njihovu uporabu.

Oglasite se