1 sij 2017

Želim vam dobar nogomet!

Želim vam dobar nogomet!

Nogometu često tepaju da je najljepša igra na svijetu, njegova popularnost diljem planete i neusporediva strast koju generira čine ga posebnim, a opet univerzalnim. Moć nogometa da usreći mase pretvorila ga je u jogo bonito, a one koji su na terenu uspijevali prikazati drugačiji, čaroban potez - u idole. Nogometni vjernici uzdižu vlastita božanstva, a onda ih opet u trenutku poraza detroniziraju.

Nogomet zna biti ponešto i okrutan, baš kao i život; porazi u smiraju utakmice bole kao malo što. Ipak više od poraza boli kada nam oduzmu nogomet. Nažalost, već dugo vremena u Hrvatskoj ovaj sport ne zaokuplja maštu ljudi niti izaziva pozitivne emocije. Pretvoren je u šporku trgovinu, privid igre lišene ljepote i svog smisla, leno nogometne oligarhije. I zato ću u 2017. zaželjeti svima povratak nogometa; dobrog nogometa!

Veliki, nažalost pokojni, urugvajski pjesnik i književnik Eduardo Galeano napisao je jednom da je nakon godina i godina konačno spoznao da je prosjak dobrog nogometa. Na stadionima diljem svijeta tražio je ljepotu poteza, onaj trag nogometne magije koji nadilazi ljubav prema vlastitoj momčadi i klubu. I baš negdje u toj sintagmi pronalazim metaforu modernog nogometnog navijača: prosjak dobrog, poštenog, iskonskog nogometa! U engleskom jeziku pridjev good znači i zadovoljavajući, ugodan, zanimljiv, kvalitetan, uspješan, zdrav, moralno uspješan, pozitivan… I baš takav nogomet nam svima želim.

Bez obzira na klupske boje i pripadnost, usprkos i baš zbog te religijske odanosti voljenom klubu, želim vam povratak poštenja u domaći nogomet! Želim vam ugodne i zanimljive utakmice domaćeg prvenstva lišene vječite izvjesnosti i nepoštenog suđenja, u kojoj će svaka ekipa željeti pobijediti onu drugu. Želim vam zdravo, sportsko natjecanje klubova, koje neće služiti pojedincima i njihovim slugama za ostvarivanje financijskih interesa na uštrb velike većine navijača. U godini u koju smo tek ušli želim vam da iz nogometa nestanu incestuozni odnosi klubova, cinične fraze o sukobu sjevera i juga, te smiješne sudačke komisije. Neka s njima u povijest odu i izvršitelji nogometne nepravde, činovnici u savezu, suci, delegati, sluganska novinarska pera, stvaratelji privida i apsurda, apologeti trenutnog stanja, oni koji su nam zgadili najljepšu igru na svijetu.

U godini koja je pred nama želim vam i početak povratka nogometne reprezentacije i saveza, želim vam povratak nogometa - dobrog nogometa!


Edo ZdravkovićTags:
Edo Zdravković

Edo Zdravković Edo Zdravković


Ostali upisi od Edo Zdravković
Stavovi izneseni od strane korisnika bloga nisu stavovi redakcije portala nogometplus.net već su to isključivo osobni stavovi korisnika kao autora pojedinog komentara ili objavljenog sadržaja. Ni na koji način ne odgovaramo za štetu koja bi mogla biti prouzročena objavljenim sadržajem ili komentarom od strane korisnika portala, niti za točnost i istinitost objavljenih podataka i informacija.

Nogometplus.net zadržava pravo ukidanja korisničkog računa i brisanje komentara bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja.

U slučaju da primjetite nedopušteni sadržaj molimo da nas kontaktirate na redakcija@nogometplus.net
Mi koristimo kolačiće (cookies) kako bismo osigurali pravilan rad naše web-stranice za sakupljanje statističkih podataka i u marketinške svrhe.
Korištenjem ove web stranice pristajete na njihovu uporabu.

Oglasite se