14 pro 2016

Zdrpi i briši

Zdrpi i briši

Zdravko, Zoran, Mario. Mirko i Marčinko. Svetina i Vrba. Gradonačelnik. Odvjetnici i pravnici. Poreznici. Monikina torbica. Švicarci. Malta. Off-shore kompanije. Ruski prijatelji i partneri. ASA International. Menadžeri. DoyenSports. Import-export. Torbe keša.

Jebome pas, gospodo, ako ovo nije neki suludo dobri film Guy Ritchiea. Nemojte mi reći da vas ovo neodoljivo ne podsjeća na neke od njegovih odličnih uradaka, kao onaj iz naslova. Masa nekih sumnjivih likova iz raznih domena života i djelovanja, međusobno isprepletenih (namjerno ili silom prilika) spletom nevjerojatnih okolnosti, lišeni manje-više svih moralnih i etičkih dvojbi, u konstantnoj borbi za ostvarenje financijskog boljitka kroz iznimno domišljate poslove na koje zakonodavni okvir i institucije države, gle čuda, ne gledaju blagonaklono.

Ali ne, gospodo, ovo nije film. Ovo je priča o nogometnom klubu. Ovo je priča o GNK Dinamo Zagreb. I što je najgore - this shit is real.

Što se događa i o čemu se ovdje radi?

GNK Dinamo Zagreb je nogometni klub koji već više od desetljeća rutinski šamara domaću konkurenciju i uzima titule kao po traci. Uz to, klub je uspostavio fenomenalnu omladinsku školu koja na godišnjoj bazi "izbacuje" barem 1 do 2 vrhunska talenta. Talenti se razviju u prvoj momčadi, a zatim se prodaju za vrtoglave iznose u inozemstvo. Klub tako osigurava sve veći budžet iz godine u godinu. Sve štima, jel?

Lijepa priča (zanemarimo totalno preuzimanje nacionalnog saveza, desetine milijuna proračunskog novca ulupano u klub, klubove-satelite u istoj ligi, prijateljske odnose sa sucima, tužbe zbog lihvarskih ugovora sa maloljetnicima itd.).

GNK Dinamo Zagreb je uspostavio savršen model poslovanja. I sad dolazimo do bitnog momenta. Model jest savršen, ali njegov cilj nije. Odnosno, jest... za one koji su model uspostavili. Neupućeni promatrač bi rekao da je osnovni cilj sportskog kolektiva postizanje što boljih sportskih rezultata. I bio bi u krivu. Osnovni cilj gospode koja vladaju današnjim Dinamom očigledno i definitivno nije stvaranje ozbiljnog europskog kluba, nego trgovina igračima s motivom bogaćenja svih uključenih, osim normalno - samog kluba.

"Football Leaks" zadnjih tjedana pokazuje svu suludost i čudnovatost poslovanja Dinama. Doduše, već su i optužnice USKOKA protiv Mamića pokazale način rada. Ugovori, pozajmice, prenošenje prava na igrače, off-shore firme... i sve je to legalno, "to se tako radi" - kaže Zdravko Mamić (ljudi, što se pjenite...svaki pošteni biznismen posluje preko Maršalskih otoka).

Fascinantno je kako se radi i posluje u Dinamu.

Klub je razvio i preprodao gotovo kompletnu hrvatsku reprezentaciju (Eduardo, Ćorluka, Modrić, Mandžukić, Lovren, Badelj, Vida, Kovačić, Kramarić, Vrsaljko, Jedvaj, Halilović, Čop, Šimunović, Brozović, Rog, Brekalo, Pjaca), ostvario ozbiljne izlazne transfere, a što danas ima od toga? 20 milja eura dugova! Pročitajte još jednom imena (ispričavamo se onima koje smo zaboravili), prisjetite se multi-milijunskih transfera... I onda razmislite koliko kronično glup i pokvaren moraš biti da iza takvih poslova ostaviš ne samo pustoš, nego si još primoran gurati klub u dugove i pozajmljivati novac iz sumnjivih izvora?

Da situacija bude još luđa, Zdravko se hvali kako je to super stvar, jer je uzeo lovu uz male kamate... ma bravo majstore, svaka čast... uspiješ spiskat par stotina milijuna eura prihoda, ne možeš funkcionirat, odeš po lovu kod nekog krasnog čovjeka iz Rusije koji baš u Dinamu vidi potencijal, baš prigodno ima firmu na Malti i nekih 20-30 milja EUR viška na računu u Švicarskoj, te zadužiš Dinamo kod tog širokogrudnog investitora po povoljnim uvjetima, uz sitan detalj da si praktično stavio hipoteku na sve klince u svom klubu i moraš ih "zavaljat" u roku par godina da bi vratio pozajmice? Genijalno!

Barem se navijači (ili ono što je ostalo od njih) više ne moraju patiti i brinuti hoće li možda, slučajno, greškom vodstvo kluba zadržati kvalitetne igrače i pokušati ostvariti uspjeh izvan dometa ZET-ovih linija. Sad znaju sa sigurnošću da od toga nema ništa.

Još bi čovjek, naivan i lud, pomislio - "pa dobro, možda je blagajna prazna jer se išlo u ulaganja u momčad, pokušao se napraviti iskorak u Europi, vratiti Dinamo na mapu relevantnih klubova". Dobra fora. Ulaganja u momčad su bila mizerna (u odnosu na prihode od prodaje), a još mizerniji su rezultati. Apsolutno i totalno sramoćenje u Ligi prvaka (uz nekoliko hardcore silovanja), te rutinsko rasipanje bodova i ugleda kroz Europsku ligu.

Krasna li je slika današnjeg Dinama. Draga Upravo i Nadzorni odbore, vi danas imate:

Pustoš na tribinama, jer ste nepodnošljivo ogavni i iskvareni.

Pustoš u blagajni, jer ste nepodnošljivo pohlepni.

Pustoš na terenu, jer ste nepodnošljivo nesposobni.

Na kraju krajeva, nije naš problem Zdravko Mamić. Problem je u svim degenericima koji ga štite i prate. Problem je u svima koji u njemu ne vide problem. Problem je u prodanim dušama. Problem je glupim pojedincima koji nemaju mentalnih kapaciteta shvatiti da nas Zdravko sve skupa guzi, da je omjer uloženo-dobiveno tragikomičan, da je ogromna masa love nestala i da su sumnjive aktivnosti pravilo, a ne iznimka.

Iznad svega, problem je u sustavu... političkom, pravosudnom, medijskom, sportskom... svi ti sustavi i dalje toleriraju (da ne kažem podržavaju) Mamića i njegove suradnike, svi se prave gluhi i slijepi. Nitko ne postavlja prava pitanja i ne povlači konkretne poteze.

Ma koga briga...glavno da smo ispred "tovara" na tablici...pogle' njih kak su jadni!

Ivan PrekratićTags:
Ivan Prekratić

Ivan Prekratić Ivan Prekratić


Ostali upisi od Ivan Prekratić
Stavovi izneseni od strane korisnika bloga nisu stavovi redakcije portala nogometplus.net već su to isključivo osobni stavovi korisnika kao autora pojedinog komentara ili objavljenog sadržaja. Ni na koji način ne odgovaramo za štetu koja bi mogla biti prouzročena objavljenim sadržajem ili komentarom od strane korisnika portala, niti za točnost i istinitost objavljenih podataka i informacija.

Nogometplus.net zadržava pravo ukidanja korisničkog računa i brisanje komentara bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja.

U slučaju da primjetite nedopušteni sadržaj molimo da nas kontaktirate na redakcija@nogometplus.net
Mi koristimo kolačiće (cookies) kako bismo osigurali pravilan rad naše web-stranice za sakupljanje statističkih podataka i u marketinške svrhe.
Korištenjem ove web stranice pristajete na njihovu uporabu.

Oglasite se