14 pro 2016

Klub to ste vi

Klub to ste vi

Uskoro će biti punih 106 godina od kada je HNK Hajduk službeno upisan u knjige i započeo svoj životni put. Povijest pamti češke dane u kojima je rođena ideja, koja je ubrzo zapalila jedan grad, a onda i cijelu Dalmaciju. I danas, nakon više od 100 godina, ideali osnivača još uvijek žive, usuđujem se reći jače nego ikad.

 

U društvu prepunom nelogičnosti i apsurda, nepravde i borbe za privatni interes, korupcije i nepotizma, u društvu koje je odavno izgubilo vjeru u pravdu samo je jedna priča nadišla sva ograničenja i okove cinizma. Samo je jedan pokret pokazao da je moguć i drugačiji pogled na život. Preživio je klub i mi s njim udare sa svih strana. Život mu je visio o niti, dok su ga političari vodili na put bez povratka, dok su mu zlobnici već pisali epitafe uspio je opstati zahvaljujući vama. Svojim navijačima i članovima.

U vremenima kada ga politika i mediji gaze, vrijeđaju i nipodaštavaju, u vremenu centralizacije, apatije, konzumerizma i iskrivljenog sustava vrijednosti tisuće su odabrale drugačiji put. Odlučili su da je bitno sada i ovdje biti na strani Hajduka, na strani prkosa i vjere u drugačiji nogomet, ali i drugačije društvo. Odbaciti površnost, odmaknuti se od močvare privatnih interesa. Pokušali smo i pokušavamo u trulim vremenima učiniti nešto više, nešto bolje zato jer vjerujemo da je moguć i drugačiji nogomet i drugačije društvo. Vjerujemo da je moguće, ali još važnije da je ispravno biti dio hajdučke obitelji u ovoj učmaloj atmosferi izgubljenih vrijednosti.

Dugo već traje borba za veliki Hajduk, ali još uvijek puno kraće nego je trajalo njegovo upropaštavanje. Previše dugo su na Poljudu stolovale „legende“, previše smo godina slušali prazne priče „poznavatelja mentaliteta“. Članska iskaznica danas je jedini i pravi način da podržimo nastojanja da klub ponovno postane dostojan svog imena. Naš, klub svojih navijača, na temeljima transparentnosti, stručnosti, odgovornosti i časti. Članska iskaznica danas je jedini dokaz da ne prihvaćamo namještene utakmice, plaćanje poštenog suđenja i bogaćenje pojedinaca na uštrb nogometa. Članstvo je jedini dokaz protivljenja velikom gazdi domaćeg nogometa i sustavu kojeg je stvorio, članstvo je odabir ispravnog puta. Jedinog puta kojeg imamo.

Na dugom i predugom hajdučkom putovanju mnogi će osjetiti umor, poneki će odustati vođeni mišlju da su moguće prečice. I ne treba ih osuđivati, treba ustrajati i vjerovati. Komad plastike na kojem će biti upisano Vaše ime odraz je borbe za pravdu i vjere u pošteniji sustav. U prkos moćnicima koji su privatizirali nogomet, u prkos ludilu i besmislu kojim smo okruženi članska iskaznica naša je jedina legitimacija da smo dostojni ideala osnivača.

U dišpet „carskoj“ vlasti, na ponos svom hrvatskom puku, prkos moćnome, zaštitu slabome.Tags:
Edo Zdravković

Edo Zdravković Edo Zdravković


Ostali upisi od Edo Zdravković
Stavovi izneseni od strane korisnika bloga nisu stavovi redakcije portala nogometplus.net već su to isključivo osobni stavovi korisnika kao autora pojedinog komentara ili objavljenog sadržaja. Ni na koji način ne odgovaramo za štetu koja bi mogla biti prouzročena objavljenim sadržajem ili komentarom od strane korisnika portala, niti za točnost i istinitost objavljenih podataka i informacija.

Nogometplus.net zadržava pravo ukidanja korisničkog računa i brisanje komentara bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja.

U slučaju da primjetite nedopušteni sadržaj molimo da nas kontaktirate na redakcija@nogometplus.net
Mi koristimo kolačiće (cookies) kako bismo osigurali pravilan rad naše web-stranice za sakupljanje statističkih podataka i u marketinške svrhe.
Korištenjem ove web stranice pristajete na njihovu uporabu.

Oglasite se