Search
Close this search box.

Sustav natjecanja HNL 2014/2015

Od iduće sezone drastično se mijenja sustav natjecanja HNLmdash;a. Bitka za ostanak u nižim ligama počela je prvim kolom sezone jer pola pojedine lige (a negdje i više) napušta natjecanje. Ujedno se priključuju Bmdash;momčadi profesionalnih klubova u skupine kojima pripadaju. Samo nastupaju sa Umdash;21 igračima kojima se može dodati do najviše 3 igrača starijeg godišta. B momčadi mogu napredovati u 2.HNL, ali dalje ne. Jednako tako ako klub ispadne u 2.HNL onda iz te lige, ako se u njoj nalazi, automatski ispada njihova B momčad. Osim ovoga, cijelo vrijeme je moguć prelazak iz B momčadi u A i obrnuto (van prijelaznog roka), čime se neki igrači mogu poslat na hlađenje, ali i vraćat u prvu momčad. (Ovaj dio je po meni dosta kontroverzan jer može utjecati na konačan plasman u 3.HNL ako povučeš najbolje igrače u 1.HNL pa neki klubovi neće igrati protiv jednako jake momčadi.)


Odluka Izvršnog odbora HNSmdash;a:

Izvršni odbor HNSmdash;a je 05. srpnja 2013. godine na prijedlog Natjecateljske komisije donio Odluku o sustavu stalnih natjecanja HNSmdash;a koja se primjenjuje od natjecateljske sezone 2014/2015. Ova će sezona biti eliminacijska za veliki broj klubova koji će ostati bez trenutnog ranga natjecanja od sezone 2014/2015. Odluku o sustavu stalnih natjecanja donosimo u izvornom obliku na našem portalu.
Izvršni odbor HNSmdash;a je temeljem članka 42. Statuta (32/12, 22/13) na prijedlog Natjecateljske komisije na sjednici održanoj 05. 07. 2013.donio
O D L U K U OSUSTAVU STALNIH NATJECANJAHRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA

1. PRVA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA mdash; PRVI STUPANJ NATJECANJA
Natjecanje se održava s deset klubova po četvero kružnom bod sustavu(9+9+9+9=36 kola).
Iz Prve HNL ispada izravno posljednje plasirani klub, a pretposljednji igra kvalifikacije za ostanak s drugoplasiranim iz Druge HNL po dvostrukom kup sustavu. Pobjednik kvalifikacija ulazi u Prvu HNL.U natjecanju mogu sudjelovati samo klubovi koji su dobili licencu za igranje u Prvoj HNL u predstojećoj natjecateljskoj godini.
2. DRUGA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA mdash; DRUGI STUPANJ NATJECANJA
Natjecanje se održava s dvanaest klubova po tro kružnom bod sustavu.U Prvu HNL ulazi prvak Druge HNL izravno, a drugoplasirani igra kvalifikacije za ulazak s pretposljednje plasiranim iz Prve HNL po dvostrukom kup sustavu.Iz Druge HNL ispadaju tri najslabije plasirana kluba.Iz Treće HNL u Drugu HNL ulaze izravno prvaci Treće HNL skupina Jug,Istok i Zapad.U natjecanju Druge HNL mogu sudjelovati samo klubovi koji su dobili licencu za igranje u Drugoj HNL za predstojeću natjecateljsku godinu.
3. TREĆA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA mdash; TREĆI STUPANJ NATJECANJA
Natjecanje se odvija u tri skupine po dvostrukom bod sustavu u dva dijela.
Skupine se formiraju na području središta HNS na način da županijski nogometni savezi s područja
mdash; središta Rijeka i Zagreb čine skupinu Zapad
mdash; središta Osijek i Varaždin čine skupinu Istok
mdash; središta Split čine skupinu Jug
Skupina Istok broji 16 klubova, a skupine Zapad i Jug do 18 klubova.

Ovdi se buni “Istok” jer imaju registriranih 713 klubova (svako selo ima livadu u tim županijama pa nije problem napravit teren, a pazilo se i zbog skupština HNSmdash;a da imaju težinu kod odluka jer svaka županija koja ima priko 100 registriranih klubova ima člana više). Jug ima samo 137 registriranih klubova, Zapad 400, pa se čini velik nesrazmjer, ali kako je Istok od HNSmdash;a često protežiran (i zbog tog broja u skupštini) zaboravlja se da je jedino mjerilo kvaliteta, a Istok je katastrofalan u odnosu na ostatak Hrvatske. Istok je očekiva 4 skupine jer im se ovime povećavaju troškovi, ali Varaždin je od Vukovara udaljen 354km, Zadarmdash;Dubrovnik 356km, Pulamdash;Sisak 348km, tako da ni taj argument ne stoji.
U Drugu HNL ulaze izravno prvaci skupina.
Iz svake skupine Treće HNL ispada najmanje onoliko klubova koliko je potrebno da u nju uđu predstavnici međužupanijskih i županijskih liga,odnosno onoliko klubova koliko je potrebno da svaka skupina broji do osamnaest klubova.Propozicijama natjecanja regulirat će se način popunjavanja Treće HNL s klubovima iz međužupanijskih i županijskih liga.
Natjecanje Treće HNL vodi HNS putem nogometnih središta HNS.

U natjecanju mogu sudjelovati samo klubovi koji su za odgovarajuću natjecateljsku godinu dobili licencu za igranje u Trećoj HNL, odnosno do početka licenciranja u Trećoj HNL, klubovi koji ispunjavaju uvjete iz Odluke o kriterijima za nastup u Trećoj HNL.Način popunjavanja Treće HNL klubovima iz međužupanijske ili županijske lige bit će određen propozicijama natjecanja, uz obvezan uvjet da posljednje plasirani iz pojedine skupine Treće HNL svakako ispada u niži stupanj natjecanja.
4. MEĐUŽUPANIJSKE I ŽUPANIJSKE LIGE
Temeljem sporazuma između dva ili više nogometnih županijskih saveza može se oformiti međužupanijska liga.Međužupanijske lige mogu brojati do 16 klubova koji odigravaju po bod sustavu.Natjecanjem u međužupanijskoj ligi rukovodi županijski nogometni savez koji sporazumom odrede savezi sudionici lige i kojeg potvrdi Izvršni odbor HNS. Izvršni odbor tog županijskog nogometnog saveza donosi propozicije natjecanja imenuje vodstvo natjecanja donosi liste delegata, na prijedlog komisije nogometnih sudaca središta HNS donosi liste sudaca i određuje visinu članarina za natjecanje, naknade službenim osobama na utakmicama i vodstvu natjecanja. (tako se napreduje u HNSmdash;u)
Odobrenje za formiranje međužupanijske lige daje Izvršni odbor HNS a.U prvom stupnju natjecanja u županijama i Gradu Zagrebu liga može brojiti najviše šesnaest klubova.
Nadležni županijski savezi donose odluke o sustavu natjecanja na svom području.
A)DRUGA HNL
Drugu HNL će sačinjavati klub (klubovi) koji je/su u prvenstvu 2013/14 ispao/li iz Prve HNL, klubovi koji su u prvenstvu 2013/14 igrali u Drugoj HNL, a nisu se plasirali u Prvu HNL, klubovi koji su se plasirali do zaključno desetog mjesta u Drugoj HNL u natjecateljskoj godini 2013/14 te prva dva kluba iz kvalifikacija prvaka Treće HNL.Prvaci skupina Treće HNL igraju kvalifikacije po jednostrukom bod sustavu na neutralnom terenu. Dva prvoplasirana kluba ulaze u Drugu HNL.
B) TREĆA HNL

Treću HNL, pojedinu skupinu,činit će:
Skupina Zapad:
mdash; klubovi koji su ispali iz Druge HNL;
mdash; najbolje plasirani klubovi Treće HNL skupina Središte i skupina Zapad u prvenstvu 2013/14 , u broju koji je potreban da skupina u prvenstvu 2014/15, uz primjenu ostalih kriterija , broji do 18 klubova. U slučaju da je potreban neparan broj , jedan klub više daje skupina Središte Zagreb.
mdash; druge momčadi profesionalnih klubova s područja ove skupine, a koje se do 20. 07. 2013. prijave za natjecanje;
mdash; pobjednik kvalifikacija, igranih po jednostrukom bod sustavu, prvaka prvih županijskih liga s područja HNS Središta Rijeka;
mdash; pobjednik kvalifikacija, igranih po jednostrukom bod sustavu, prvaka prvih županijskih liga s područja HNS Središta Zagreb.
Ukoliko se na području ove skupine budu igrale međužupanijske lige prvaci tih liga ulaze izravno u Treću HNL.
Ukoliko se na području ove skupina bude igrala jedna međužupanijska liga, prvak te lige igra kvalifikacije po dvostrukom kup sustavu s pobjednikom kvalifikacija prvaka županijskih liga ŽNSmdash;a koji nisu igrali međužupanijsku ligu.
Skupina Istok:
mdash; klubovi koji su ispali iz Druge HNL;
mdash; najbolje plasirani klubovi Treće HNL skupina Istok i skupina Sjever u prvenstvu 2013/14., u broju koji je potreban da skupina u prvenstvu 2014/15, uz primjenu ostalih kriterija, broji 16 klubova. U slučaju da je potreban neparan broj, igraju se kvalifikacije po jednostrukom kup sustavu s jednako plasiranim klubovima iz pojedine skupine;
mdash; druge momčadi profesionalnih klubova s područja ove skupine, a koje se do 20. 07. 2013. prijave za natjecanje;
mdash; pobjednik kvalifikacija, igranih po jednostrukom bod sustavu, prvaka prvih županijskih liga s područja HNS Središta Varaždin;
mdash; pobjednik kvalifikacija, igranih po jednostrukom bod sustavu, prvaka prvih županijskih liga s područja HNS Središta Osijek.
Ukoliko se na području ove skupine budu igrale međužupanijske lige prvaci tih liga ulaze izravno u Treću HNL.
Ukoliko se na području ove skupina bude igrala jedna međužupanijska liga, prvak te lige igra kvalifikacije po dvostrukom kup sustavu s pobjednikom kvalifikacija prvaka županijskih liga ŽNSmdash;a koji nisu igrali međužupanijsku ligu.
Skupina Jug:
mdash; klubovi koji su ispali iz Druge HNL;
mdash; najbolje plasirani klubovi Treće HNL skupina Jug u prvenstvu 2013/14.,u broju koji je potreban da skupina u prvenstvu 2014/15 i dalje, uz primjenu ostalih kriterija, broji do 18 klubova;
mdash; druge momčadi profesionalnih klubova s područja ove skupine, a koje se do 20. 07. 2013. prijave za natjecanje;
mdash; dva prvoplasirana iz kvalifikacija, igranih po dvostrukom kup sustavu, prvaka prvih županijskih liga s područja HNS Središta Split.
Klub koji ne ispunjava uvjete iz Pravilnika o licenciranju odnosno Odluke o kriterijima potrebnim za sudjelovanje u Trećoj HNL ne može igrati kvalifikacije za natjecanje u višem stupnju natjecanju.
Klub koji nema ispunjene sve uvjete potrebne za natjecanje u određenom stupnju natjecanja, u kojem se ne provodi postupak licenciranja klubova, a u trenutku primjene ove Odluke temeljem sportskog rezultata trebao bi se natjecati u tom stupnju, neće moći nastupati u tom stupnju natjecanja.
Druge momčadi profesionalnih klubova mogu se izravno za natjecanje u Trećoj HNL prijaviti samo za natjecateljsku godinu 2014/15. i to do 20. srpnja 2013. Profesionalni klubovi koji ne prijave drugu momčad za natjecanje u natjecateljskoj godini 2014/15. već u nekoj kasnijoj, s drugom momčadi počinju se natjecati na županijskoj razini natjecanja.
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, objavljuje se u službenom glasilu HNSmdash;a, a primjenjuje se od natjecateljske godine 2014/15. i nadalje.

Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter